Над един милион тирове годишно преминават през България

в Новини

Стокообменът, който Турция реализира с България, е в размер на 4,5 милиарда долара годишно. Той е балансиран, тъй като износът на Турция за България възлиза на около 2,4 милиарда долара, а на България за Турция – 2,1 милиарда долара. През 2021 г.планираме да увеличим взаимния стокообмен до пет милиарда долара, а през 2023 очакваме да достигне 6-7 млрд.долара". Това посочва в писмено изявление Зеки Саръбекир, председател на турско-българския бизнес съвет, който функционира в рамките на Съвета за външноикономически връзки на Турция /ДЕИК/.

"България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и нашата врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който съставлява половината от целия износ на Турция, преминава през България. Над един милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли", посочва той.

Според Зеки Саръбекир България притежава сериозни предимства за турските предприемачи.Той подчертава, че това се дължи главно на факта, че българското правителство е определило приоритетни сектори, в които инвестиционните разходи са по-ниски.

"Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата. От друга страна, тъй като България е член на ЕС, тя се възползва и от еврофондовете. Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса", посочва Саръбекир.

По думите му от България се реализира достъп до пазарите на ЕС, балканските страни и Китай и други пазари през Черно море.

Специално се посочва развитието на туристическия сектор като важно звено в двустранните отношения. По данни на турското министерство на туризма и културата 850 хиляди български граждани са посетили Турция през 2020 г. въпреки пандемията от COVID-19.

"Планира се през тази година цифрата да надхвърли един милион души", заключава председателят на турско-български бизнес съвет Зеки Саръбекир.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе