Най-силно пострадалите компании от коронавируса

в Новини

Световната верига на доставки е прекъсната, заради коронавируса, което може да доведе до намалява на печалбата на най-големите световни компании, предупреждават икономисти. Броят на загиналите от вируса е 560 души, а този на заразените достигна 28 000 души. Централната банка на Китай вече реагира като намали лихвените проценти и предприе мерки за ограничаване негативните последствия от съкращаване на икономическия ръст.

Избухването на епидемията дойде във време, когато големи компании публикуваха финансовите си отчети за 2019 г. Някои от тях отчетоха в документите влиянието на коронавируса. Ето и три от тях:

Apple

В Китай компанията има 26 доставчика и 4 големи корпоративни клиенти. От тази гл.т. Apple е много уязвима от ситуацията на пазара. Фабриките за производство на iPhones и други устройства бяха принудени да спрат работа за няколко седмици в рамките на предприетите мерки срещу разпространение на вируса. По-нататъшните мерки могат да доведат до противодействие разпространението на вируса. В средносрочен план мерките могат да доведат до спад в производството на телефони от въпросната марка. Според мениджъра на Apple Тим Кук избухването на вируса разширява прогнозите за печалба от 63 до 67 млрд. USD.

Tesla

Първите доставки на Model 3, който се произвежда в завода в Шанхай трябваше да бъдат доставени в началото на февруари. Епидемията обаче остави затворени производствените бази и доставянето на колите се отлага.

Планираше се новото производство в Китай да заема значителен дял от пазара, но вероятно инвеститорът ще е принуден да продължи да чака, тъй като епидемията забавя производството, а оттам и доставките. Коронавирусът може да окаже негативно влияние и върху финансовите резултати, и то в най-скоро време.

Disney

Тематичните паркове Disney's в Хонг Конг и Шанхай бяха принудени да затворят с цел ограничаване разпространението на вируса. И това стана в неблагоприятен за компанията момент. Именно през тези месеца на годината се наблюдава ръст в посещаемостта, свързан най-вече с Китайската нова година.

Финансовата загуба на компанията ще зависи от това колко дълго време парковете ще останат затворени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар