Находка на 1061 сребърни монети

в Новини/Свят

Находка на 1061 сребърни монети


Находка на 1061 сребърни монети във Великобритания През август 2020 г. Люк Махони, търговец на металотърсачи в Англия, заедно с двама свои приятели, открива голяма находка от 1061 сребърни монети, датиращи между 16 и 17 век. Според експерти съкровището вероятно е било заровено от собственика на земята, който е отишъл да се бие в Гражданската война в Англия по това време.

С усмивка Люк отбелязва и приноса на своят металотърсач „EQUINOX 800 – просто го включете и той ще свърши цялата работа вместо вас“. Все пак във Великобритания всичко това е уредено със закон, а Люк си е направил добра реклама на металдетектора.

Дали скоро ще има закон, който да уреди хобито металдетектинг у нас? Защото сега търсенето се криминализира, а държавата нехае за археологията, нехае за историята, нехае за историческото минало.

Дали ще дойде ден, в който Археолози и търсачи ще работят заедно, а държавата ще бъде щедър купувач на антични ценности в лицето на музеите?

До кога търсачи и колекционери ще бъда третирани като престъпници?
Източник: fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар