Никола Стоянов: Горивата ще скочат до 4 лв, след като спре да се използва руски петрол

в България

Никола Стоянов: Горивата ще скочат до 4 лв, след като спре да се използва руски петрол Анализът на МФ на пропуснатите ползи от забраната за внос на украинско зърно е смешен, категоричен е той

Горивата ще поскъпнат, след като спре да се използва руски петрол. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ бившият икономически министър Никола Стоянов.

Според него е възможно да се усети някакъв вакуум на пазара, но това ще е за кратко.

„Вижте цените при съседите ни и си направете сметката. Колкото са там плюс транспорта до България и ще видите, че цените на горивата ще скочат до 4 лв.“, посочи той и разказа за срещите си с ръководството на „Лукойл“ докато е бил част от служебното правителство.

„Плановете бяха преди дерогацията, която ЕС даде на България, за две години това да може да се случи и до края на 2024 г. „Лукойл“ да може да работи изцяло без руски петрол. Това е ясно и така трябва да се случи“, обясни той и коментира критиките на акад. Николай Денков за това, че не е постигнат напредък за излизането от дерогацията.

„Не зная с какъв контекст го е казал, може би в контекста на това, че през последните два месеца горивата са поскъпнали с над 20%. Много е страшно да се правят някакви стъпки, без да се прави анализ.

Това, което за съжаление виждаме през последните три месеца“, каза още Никола Стоянов. Той посочи също така, че служебното правителство е оставило на редовното значително по-ниски цени на горивата.

Бившият икономически министър Никола Стоянов коментира и темата с вдигането на забраната за внос на украинското зърно.

„Всеки, който има бегла представа от финанси, би се срамувал от изнесения анализ – за пропуснатите ползи от забраната. Това беше наистина смешно.

Това е някакъв анализ, който смята само плюсовете, без минусите. Пропуснатите ползи от ДДС от вноса, а някой смята ли върнато ДДС след преработката и износа?

Предполагам, че всички от Министерство на финансите се срамуват от направения анализ“, каза още той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар