НСИ: Европейците спестяват близо два пъти повече от българите

в Новини

Европейците спестяват близо два пъти повече от българите, показват данни на НСИ и европейската статистическа служба „Евростат“.

Домакинствата от ЕС спестяват средно 13% от доходите си.

Официална информация в „Евростат“ за спестяванията на българите няма. Но според данни на Националния статистически институт сумите, които българите заделят на влог, са около 7% от всички разходи на домакинствата.

От страните в ЕС най-много спестяват жителите на Швеция – 19,5% от доходите си. На второ място са германците, които спестяват 18,5% от месечните си доходи. А на трето място от наличните в „Евростат“ данни е Франция, където спестяванията са 14,2%.

Европейците не просто спестяват пари на депозит в банките, а инвестират 9% от доходите си в различни финансови инструменти като акции на борсата, пенсионни планове или взаимни фондове, показват данните на „Евростат“. У нас нивото на инвестиции на домакинствата в такива инструменти е изключително малко.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар