НСИ: Повече от милион българи мислят да се изнасят от страната

в България

НСИ: Повече от милион българи мислят да се изнасят от страната Масово изнасяне на българи от страната ни.

Повече от 775 хил. българи може да се преселят за постоянно в друга държава. Това показват данните на Националния статистически институт при последното проучване за „Миграция и миграционно поведение“, цитирано от БНТ.

В проучването са взели участие лица между 15-годишна и 74-годишна възраст. През периода 1986-2021 г. в програмата на преброяванията е включен въпрос, чрез който се наблюдава последната промяна на местоживеенето на лицата в периода между две преброявания.

С най-висок относителен дял са лицата на възраст 25-34 навършени години – 26,1%. Анализаторите отчитат основна причина за промяна на местоживеене с най-висок процент близо 23% – работа, следвана от образование малко над 19% и на трето място – встъпването в брак или съжителство, малко под 19%.

Към 2021 г. близо 50% от мигриралите на 15 и повече навършени години са със завършено средно образование и около 40% – със завършено висше образование. А малко над 1% са лицата без образование, пише standartnews.com.

Сред най-предпочитаните държави за миграция за българите са: Великобритания, Германия, Испания, Гърция, Турция, САЩ, както и много други страни от Европа.

Оказва се, че освен хората, които са готови да напуснат страната завинаги, има и такива, които смятат да отидат да работят в чужбина за временна месторабота и да се завърнат отново в България. Такива потенциални трудови мигранти са малко над 3%.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар