НЯМА ПРОПУСК: ГЕРБ кметът в Смолян Николай Мелемов пробута „наша фирма“ с 500 лв. капитал за 2,2-милионна поръчка

в България

НЯМА ПРОПУСК: ГЕРБ кметът в Смолян Николай Мелемов пробута „наша фирма“ с 500 лв. капитал за 2,2-милионна поръчка Вписаната на 20 февруари 2023 г. в Търговския регистър фирма с 500 лева капитал „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка и монтаж на оборудване на Планетариума в Смолян.

Решението на кмета Николай Мелемов бе публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки вчера след 18.00 часа.

Собственик и управител на „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е Стефан Захариев, седалището й е в гр. София, ж.к. Люлин 3, бл. 318, вх. Б, ет. 4, ап. 31. Неговата оферта за доставка и монтаж на куполен екран, хардуер за дигитална проекторна система и софтуер за управление на планетариум, е за 1 775 700 без ДДС, т.е. 2 130 840 лева с данъка, само 275 лева по-ниска от прогнозната стойност.

Другите две дружества, които подадоха оферти – „Контракс“ АД, един от водещите търговци на компютърно и дигитално оборудване в България, и румънската GBC EXIM, водеща технологична фирма в северната ни съседка, са отстранени от участие от кмета на Смолян.

„ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е обявила, че неин подизпълнител е италианската компания Skypoint SRL, която ще изпълнява 80% от общия обем на поръчката.

Като причина за отстраняването на „Контракс“ АД и GBC EXIM Мелемов сочи, че техническите им предложения не са съобразени с изискванията на възложителя. Пропускът на румънците, според кмета на Смолян, е, че не са представили данни за производител, марка, модел и каталожни номера на оборудването за осветлението и озвучаването на звездната зала.

От „Контракс“ АД пък предложили два варианта на купол, като не са посочили „кой от тези два варианта предлага в предложението си за изпълнение.“ Освен това фирмата предложила купол от алуминий с 1.1 мм дебелина на панелите, докато възложителят Мелемов определил те да са с 1 мм дебелина.

„Посоченото несъответствие e съществено, тъй като увеличената дебелина има отношение към тежестта на куполния екран и натоварването на конструкцията.“- мотивира се той. В мотивите си кметът на Смолян не посочва колко ще натоварят конструкцията панелите от алуминий, по-дебели с една десета от милиметъра.

Дори беглият прочит на обществената поръчка дава индикации, че е нагласена. Обстоятелствата, че фирмата-победител е създадена две седмици след като е обявена поръчката, че е предложила цена, близка до максималната, а конкурентите й са отстранени преди да се отворят ценовите предложения, са достатъчни. А фактът, че техническите оферти бяха отворени на 9 март, а ценовите предложения – на 9 май, дава основание да се твърди, че комисията два месеца е търсила причина, за да отстрани конкурентите на „ПСП-СТЕЗА“.

Дали „Контракс“ АД или GBC EXIM ще обжалват, предстои да видим в следващите дни. С избора на „ПСП-СТЕЗА“ кметът Николай Мелемов поема огромен риск, както за града, така и за себе си. Няма никаква гаранция, че Стефан Захариев, който няма никакъв опит в тази дейност, ще успее за 180 дни да изпълни договора си.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар