Официално: От 1 декември започва режим на тока! Ето какво договориха в Брюксел

в България

Евросъюзът договори задължително намаляване на потреблението на ток и печалбите на енергийните дружества.

Това съобщи чешкото председателство с думите: “Живеем в изключителни времена!”.

Енергийните министри се споразумяха за доброволно намаляване на консумацията на ток с 10% и с 5 на сто по време на пиковите часове. Всяка държава членка ще може свободно да избира методите си за намаляване на потреблението.

Новите мерки ще важат в рамките на 4 месеца и ще влязат в сила от 1 декември 2022 година.

“По време на извънредното заседание са били обсъдени още три важни въпроса”, съобщи енергийният министър Росен Христов.

Първият въпрос е бил свързан с пакет от мерки за стабилизирането на пазара на ел. енергията. “Те бяха приети. Започваме да разработваме програма за внедряването им”” потвърди енергийният министър Росен Христов, който присъства на заседанието.

Втората тема е била за стабилизиране на пазар на газ. Христов определи като “критична точка” въвеждането на таван или рамка за контролиране на цената на газа.

“Тук спорът беше дали това да се наложи само върху руският газ или общо за газа, който се използва за ел. енергия или газът, който се купува в Европа”, обясни Христов.

“Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, трябва да бъде общо за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ – това представлява санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара”, допълни той.

По време на срещата е било обсъдено и изтичането на газ от “Северен поток” 1 и 2, уточнява Нова ТВ.

“Страните, през които минава тръбопровода, са на мнение, че това е целенасочено действие и очакват резултатите от анализа на компетентните служби”, каза енергийният министър.

Той заяви, че след завръщането му в България предстои да бъдат обсъдени мерки за повишаване на сигурността и охраната на тези обекти, на територията на страната.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*