ПП-ДБ пак спасиха Борисов – гласуваха „въздържал се“ за снемане на имунитета му

в България

ПП-ДБ пак спасиха Борисов – гласуваха „въздържал се“ за снемане на имунитета му БСП отново направиха опит Народното събрание да разгледа тяхното проекторешение за разрешение за възбуждане на наказателно преследване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но предложението им не бе прието.

С гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС днес бе отхвърлено включването като точка от дневния ред на Проекторешение по искането на главния прокурор на Република България (вх. № 49-327-00-2 от 02.06.2023 г.) за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Методиев Борисов – лидер на ГЕРБ и народен представител в 49-ото Народно събрание.

В залата бяха 192 народни представители.

„ЗА“ снемането на имунитета и разследване на Бойко Борисов, гласуваха 72 от „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БСП.

„ПРОТИВ“ искането бяха 68 депутати от ГЕРБ и ДПС.

„ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ гласуваха 52 от „Продължаваме промяната – Демократична България“, като така реално те решиха изхода от гласуването.

БСП внесоха проектопредложението си на 9 юни, след като бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в деловодството документи по разследванията на скандала „Барселонагейт“. Документите са около 700-900 страници.

Радостин Василев излезе на трибуната и призова изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание за действията му по „Барселонагейт“ и „Осемте джуджета“.

„Г-н Христо Иванов и г-н Лорер са тук. Моля ви инициирайте такова изслушване, защото ако това е вашата съдебна реформа, това е уникален срам за България. За всички е ясно, че този главен прокурор е сложен там, за да изпълянва поръчките на задкулисието“, заяви Радостин Василев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че в Конституцията пише, че главният прокурор не може да бъде изслушван по конкретни съдебни производства.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар