Президентът Радев се срещна с представители на българската общност в Косово

в Свят

Президентът Радев се срещна с представители на българската общност в Косово Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Косово.

Пред българите в град Призрен държавният глава заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя общността ни в Косово.

Сънародниците ни поискаха облекчаване на процедурите за получаване на българско гражданство, а страната ни да поеме медицинското осигуряване на косовските студенти с български корени, които учат у нас.

„Ние като българи, които се чувстваме като българи, искаме да направим една общност, да се знае, че ни има и тук. Защо да не се знае, че и тук има българи?“, каза Мигел Алдула, българин от Косово, който е завършил висшето си образование в България. „Харесва ми, България е много красива страна“.

Близо 15 хиляди души в Косово имат българско самосъзнание. За последните пет години в парламента на Прищина са внесени две петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово.

Расмин Хамза е председател на „Обединени Българи в Косово“ – сдружението, което събра последната подписка за признаването на българите. Тя беше внесена в парламента на Косово през януари. Расмин казва, че признаването на общността ще даде повече права на българите:

„Образование, да се чувстват като другите общности нашите българи тук“.

България ще продължи да подкрепя българите в Косово, каза пред сънародниците ни в Призрен президентът Румен Радев:

„Искам да изразя своята дълбока признателност за това, че в нелеките исторически времена, в продължение на векове вие успяхте да съхраните своята българска идентичност, самосъзнание и култура“.

Радев е получил гаранции от властите в Прищина, че ще се намерят всички законови възможности българите да бъдат признати за малцинство:

„Да намери своето място в Закона за защита и насърчаване на общностите в Косово, да намери своето място в Консултативния съвет на общностите към президента. Имам пълните уверения и на г-жа Османи, и на г-н Курти, че това ще се случи в най-скоро време „.

Селмина от Призрен е след 120-те косовски младежи, които в момента учат в български университети:

„Там уча за медицинска сестра. Много съм доволна от обучението, харесва ми засега. Ще видим когато завърша дали да остана там„.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар