Продадоха Рибният Буквар

в История/Новини

Продадоха Рибният Буквар


Продадоха Рибният Буквар за 16 000 лева!  Във Фейсбук групата „Книги БГ – Аукцион / Купува / Продава / Заменя“ се разигра зрелищен търг за „Буквар с различни поучения“ или по-известен в наши дни като „Рибен буквар“. Автор на Рибния буквар е българският възрожденец Петър Берон. Той е издаден в Брашов през 1824 г. Пред очите на цялата общественост наддаваха колекционери, меценати и родолюбиви Българи. Названието му „Рибен буквар“ идва от рисунката на кит в края на книгата и с това название той става изключително популярен.

Поради големия интерес към този учебник той претърпява 6 издания в продължение на 20 години, а авторът му д-р Петър Берон се радва на високо уважение. Според Каталога на Н. Теодосиев и изследванията на Иван Алексиев има два варианта на третото издания, през 1846 г. и 1847 г., с което възрожденските издания на Буквара стават седем. Според панагюрския възрожденец Петър Карапетров, букварът на Петър Берон в онези времена.

Търгът продължи няколко дни и приключи на 29.01 в 22:00 часа. Наддаването започна от цена 100 лева и достигна до 16 000лв. като търгът бе спечелен от Историкът Румен Манов – Будител и пазител на Българщината. Това е една безценна антика, която е спасена, която е завещана от предците ни и ще бъде завещана на идните поколения.

Търгът премина под добрата организация на Администраторът на групата Мариян Михайлов. Фейсбук групите за продажба на монети, книги и артефакти са много активни в последните години у нас и някакси идват да заместят голямата нужда от липсващите аукциони в нашата държава. Българските колекционери и нумизмати имат нужда от урегулиран закон и спокойна методика за продажби, размени и обмен на информация и социалните мрежи някак си заместват това в днешно време. Естествено всичко това става пред очите на служителите НАП, службите и ред други служители от министерства.

Но в крайна сметка този търг както и други такива са пионерското начало, което един ден ще прерасне в една по-модерна и доказала се в цял свят уредена и законна форма на търгуване с монети и произведения на изкуството. Да благодарим на организаторът Мариян Михайлов за това прекрасно шоу, за това произведение на изкуството, което вместо да бъде изнесено и продадено в чужбина бе дръзко предложено пред очите на всички и спасено.

Респект и уважение и към г-н Манов, който назад във времето е купувал и дарявал безценни експонати свързани с историята на България, свързани с Духовността и Българщината, свързани с корените на народ, който се възраждал не веднъж от пепелта. Докато има такива хора, хора, които милеят за България ще ни има и като народ.

Ето непубликувани снимки от това безценно съкровище.

Да кажем Браво и да се преклоним пред личният пример и пред патриотичното и родолюбиво начинание, защото да заразиш с патриотизъм днес означава да посееш любов към родината в умовете и сърцата на идните, защото „каквото посеем – това ще жънем“. Още веднъж да кажем Браво и нека делата ви отекват в бъдещето, нека все повече хора бъдат единни в съхранението и предаването на ценностите и заветите на предците към идните, защото сме длъжни всички ние да предадем знанието и познанието, да заразим с любов към отечеството ни нашите наследници, а те да предадат нататък тази любов и саможертва, тази страст и гордост, тази привилегия да бъдем достойни Българи.

Нека чрез книгите да съхраним стремежът и жаждата за знание, въздигане на Българският дух във всеки един от нас, защото както е казал Стоян Михайловски: ”Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!”

И ако книгите са прозорец към света то Такива книги като тази са прозорец към миналото ни, минало, което ни изпълва с Гордост и чест!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар