Проф. Иван Чалъков: Отказах на 2 телевизии да гостувам, защото ми казваха какво да говоря за Ковид

в България

„На две телевизии отказах, защото ми казват какво да говоря за Ковид. Чакайте, бе, господа, аз мога да ви кажа какво да не говорите, ама вие да ми давате акъл, защото от горе са ви казали – няма да стане.“

Това каза в „Шоуто на сценаристите“ телевизия „7/8“ Д.м.н. проф. Иван Чалъков, който ръководи специализираната клиника по Уши, нос гърло в ИСУЛ.

Първа линия е за вас, но за тези, които са отгоре над нас, не сме на първа. Ние сме Уши, нос, гърло. Входната врата е горните дихателни пътища. Казвате, че сме на първа линия – не мисли така проф. Костов. В неговия екип няма нито един оториноларинголог. Има адвокат по медицинско право, има всякакви други колеги, но не и оториноларинголог. Не бих приел да бъда част от такъв щаб. Аз от 46 години го работя. Сега съм в клиниката, останали сме половината на половината. Ако аз отида, раковоболните смятате ли, че могат да чакат. Операции имаме.

Имаме човек, който се бори за живота си, няма да кажа името, защото не съм искал съгласие, но е един от водещите в областта на слуха в страната. Цялото й семейство. Ние сме били в контакт с тези хора, интимен контакт, професионален. Заявяват ни и не е виновен директора на болницата – по един ще се изследва на ден с PCR. Само искам да вметна, че д-р Кери Пулис от Северна Каролина открива този метод през 1983 г. От малки парченца ДНК и РНК прави милиони и милиарди копия, трябват му количества, за да може да са му достоверни изследванията. Това се използва рутинно в онкологията, при автоимунни заболявания, криминалистите, дребни артефакти. През 1993 г. той получава Нобелова премия за това. И с пълно право. Той е на 74 години, да е жив и здрав, но никой не обясни на нашия народ, че това не е реакция специално създадена за Ковид-19. Казват ни днеска на нас, дето сме входната врата, дето няма такъв специалист в екипа на проф. Костов – по едно на ден. Ами ние ще се изредим до юни месец. Няма и да приема лично мен да ме изследва държавата. Аз ще си отида в квартал „Дружба“, няма да казвам името на фирмата, ще си платя 100 кинта и ще си я направя, ако имам нужда“, каза той.

„Слушам въпрос „чувството на чуждо тяло признак ли е на Ковид“? Абе, господа, клиничната картина на острото възпаление на горните дихателни пътища, вирусното, хремата, кашлицата, интермитентните или постоянни болки, температурата… На термокамерите термометъра им ориентировъчно – да, той има значение. Но когато искаш да премериш финно температурата, най-добре става с живачния термометър, който вече го няма. Аз съм изхвърлил от вкъщи всички термометри. Ходих до Македония и си взех 10 живачни термометъра. Температурата при грипа е постоянна, трудно се повлиява от противотемпературни средства. Спада за кратко време и се вдига. Грипът идва като буря и си отива като буря. Тук става дума за мутант. Мутант, защото микросветът също иска да живее, това е жив свят, жив е и иска да живее. За да се спаси от нас какво прави – ами мутира. И това е една обеца – на цял свят, и то на модерния западния свят. И е една тежка обеца на ухото от тук нататък. Защото китайците предупреждават от 5-6 месеца. „Не, това било китайска работа“. Водещи наши специалисти, някои от които в кавички, намерете какво говореха на 4-5 март: „Това в България не може да се случи“. 10 дни по-късно запяха друга песен. Господа, когато сте на такъв пост, много внимавайте какво говорите“, добави професорът.

Запитан защо се появява навсякъде Венцислав Мутафчийски с военната си униформа, а не се лекарска престилка, Чалъков отговори: „Значи, това е въпрос на аранжимент, на постановка, виждане на режисьора. Той е коремен хирург, и аз съм хирург в друга област. Ние с вирусите сме по на „ти“, защото всяка година работим с тях. Считам, че в момента в нашата катедра и клиника всички сме имали поне по 5-10 пъти контакт с тези хора. Защо обаче е важна тази мярка, тази карантина. Не са опасни болните и известните контактни. Те са под контрол. Опасни са здравите. Някои от тях карат леки форми, те обаче носят заразата. Пет дни преди да се разболеят и 20 дни преди това. Тези хора трябва да бъдат отделени от останалите. Затова като отделиш хората отделно на голямо разстояние… На шега – като имаш любовница, редно е да питаш партньорката дали има Хепатит Б. Карантината е абсолютно задължителна и трябва да се спази. Отделен е въпросът, че по отношение на маските – тези простите, книжните, когато се овлажнят, те са пропускливи, и те трябва да се сменят буквално на половин час, което е невъзможно.

Защо Корея владее положението? Защото правят масово изследвания на всички хора. А при нас съветът който се дава – „стойте си вкъщи и чакайте да дадете клиника“. Ще дам клиника, ама тя ако се развива, както е често при вирусните инфекции за часове? Аз съм държал плеврата на 6-годишно дете, което за 5 часа пред очите ми умря. Един път ми се е случвало – за шест часа, напълно здраво дете. Първична атипична пневмония, вирусна пневмония, тя не е възпалителна. Вирусът има афинитет към малките съдове и нервите. Никой нищо не може да направи при такива редки, за щастие, възпаления по целия свят“, категоричен е специалистът.

„От конвенционалния грип в София има починали над 100 души. 51 милиона прекараха конвенционалния грип в Щатите, от тях починаха 51 000 души. Виждате го какво казва проф. Роул. Обвиняват го в арогантност. Той не е арогантен, казва: „вижте, моят свят е светът на учения. Инфекционист вирусолог, цял живот с това се занимавам. Вашият свят е светът на политиката, на управлението, на медиите. Опитвам се по най-простия начин да ви обясня нещо, но вие не разбирате. Нашите два свята се разминават. Питате ме за хидрокси хлор хинин. Да, аз съм лекувал 4000 души само от едно коварно остро имунно заболяване“, разказа Чалъков и уточни, че въпросното заболяване у нас навремето е кръстено Вълчанка.

„Това е една грипна епидемия, но тя ще продължи действително по-дълго. Нов е вируса. Има два начина за борбата с него. Единият е – взимаш едно стадо свине, 1000 свине и има едно болно животно. Изтрепва се цялото стадо. Този метод е неприложим, няма как да стане. Другият начин е да се повишава имунитета. Но това не става много бързо, защото той ще се изчерпа. Тоест, трябват много пари за изследвания. Следователно този процес ще продължи по-дълго време. За да се изработи, да имаме имунитет 80 процента, ще трябват месеци. Но самата епидемия, ми се струва, че в края на април, юни, не само температурата, има и ултравиолет, има и начин на хранене, има преустройство на имунната система, за което толкова много се говори. Но, не мога да приема, че на всеки пет минути трябва да се прави брифинг. Не мога да приема, че тези, които говорят, трябва да са с каменни лица, като в мрачна древногръцка трагедия. Те плашат хората. Абе, поднесете го с малко хумор, поднесете го както Георги Данаилов, прочетете Иво Сиромахов. Мисля, че е на личен авторитет, на взимане повече на сериозно. Защото аз гледам френска телевизия, там е друго“, разкри проф. Чалъков.

„В екипа на г-н Костов трябва да има задължително оториноларинголог. Карантината е задължителна. Но няма право някой да казва, че българският народ нямало време да го чакаме да се самодисциплинира, да се научи да се мие, и затова трябвали по-твърди мерки. Това не е негова работа, това е работа на вирусолога, на прокурора и на ген. Мутафчийски. Защо го казва това, като какъв го казва това, говори от наше име, от името на лекарите. И прокурора казва – българските лекари искат това, което му е казал този човек. Този човек да дойде да ми го каже на мене. Няма да го каже. Така не се приказва, не плашете хората. За карантината пак казвам – така трябва да бъде, достатъчни са мерките. Навсякъде има идиоти, които действително трябва да се контролират по този начин. Но пък не е необходимо да ми излизате по 100 пъти, всяка телевизия да ми излиза с надпис „Стойте си вкъщи“. Това дразни. Паниката и страхът са много страшни. Паника, страх, имунитет, а сме в грипна епидемия – трябва ли ни имунитет, трябва ни. Ние какво правим без да искаме – сриваме имунитета на хората. Поднесете го на хората, по-рядко, на разбираем език, и ако искате – по-лековато, с повече оптимизъм, има начин да се направи това“, смята специалистът.

„Прав е Борисов, че по-добре при него да се карат двата щаба, отколкото по медиите. На Мутафчийски не му лесно. Трябваше този другия щаб да е от самото начало там. Сигурно сега трябва да измислят трети щаб, примерно по спортна медицина, да казват как да тренираме вкъщи. Не съм съгласен да гледам по улици и министерства хора с професионални маски и този цирк, който го направи Марешки, това е цинизъм. Какво искаше да ми покаже – защо не дойде така в клиниката облечен, както е депутат. Съветвам го да не идва. Както и да му звучи, нищо не казвам повече. Скъпо е. На 7 милиона население като изследваш 500 000 произволни. Тогава ще имаш един достоверен процент близък до стоте, ще знаеш картината. Това, което направиха навремето скринингово проучване за СПИН и тогава разбрахме какъв е СПИН-овия фонд в България. Корея го прави. Това са ни възможностите“, каза още той.

„Моята прогноза е, че нещата ще се подобрят. И ако този колега Меджедиев, цитирам, това момченце, което е оториноларинголог и още повече ме е яд, защото това е моята специалност, иска да каже на някой да се мие, няма да го казва на народа си. Нашият народ винаги се е мил, дори на студа излиза гол до кръста и знае да се мие. Ако иска да каже нещо, да го каже на италианците. Да се върне назад във времето да види как са го правили легионите, и специално от там дето ходи на екскурзии, в Рим, да види в Колизеума какво вино са пили. И на французите да го каже. Питам ги французите, много пъти съм бил там: „Защо не си оправяте стаите, проветрете ги“, а те отговарят: „Ами ние довечера пак ще спим тука“. Германците не са така“, завърши професорът.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар