Пълен ценоразпис в България и Германия: Шефката на Лидл отвърна на удара (Цени и заплати да сравним ли?)

в България

Пълен ценоразпис в България и Германия: Шефката на Лидл отвърна на удара (Цени и заплати да сравним ли?) Шефката на Лидл извади пълен ценоразпис на стоки в Германия и България, за да отговори на критиките за високите цени.

Четири вида хранителни продукти са по-скъпи в момента в България, отколкото в Германия, показва проучване на търговската верига „Лидл“.

То е направено сред 21 хранителни стоки, съпоставими по качество и грамаж, предаде Сега.

По-скъпи у нас се оказали две различни разфасовки яйца, кашкавал и прясно мляко.

Така например в супермаркетите на „Лидл“ в Германия цената на едно яйце е 0.39 лв., докато у нас то е 0.50 лв.

Литър прясно мляко с масленост 3.5% в Германия се продава за 2.25 лв., докато същата марка у нас струва 2.59 лв.

Кило кашкавал от една и съща марка в Германия струва 13.01 лв., а у нас 16.50 лв.

Ръководството на българското дружество на търговската верига даде специална пресконференция, за да представи своите сравнителни данни за цените, недоволна от посочваните в публичното пространство сравнения на различни по качество и грамаж стоки. Това се случва и на фона на цитирани от министъра на икономиката Никола Стоянов данни за цени на храни у нас и в чужбина, събрани от търговските ни аташета зад граница.

От „Лидл“ също така оспориха твърдения на производители и представители на държавните институции, че търговците по веригата начисляват огромни надценки от 50-60% и повече, с което значително оскъпяват хранителните продукти за крайните клиенти.

„Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено завишение на цената“, увери Милена Драгийска, изпълнителен директор на „Лидл България“. Тя посочи, че рентабилността на дружеството у нас е ниска – в порядъка на 3 до 5%.

За 2020 г. рентабилността е била 4.85%, а за 2021 г. – 4.73%, което означава, че на всеки 100 лв. приход търговската верига реализира 4.85 лв. печалба. Каква е рентабилността за изминалата 2022 г., когато бе отчетена рекордна за последните десетина години инфлация, обаче не бе съобщено, тъй като финансовият отчет на компанията още не бил одитиран.

От „Лидл“ предупредиха, че поставянето на всякакви ценови тавани ще има обратен ефект и пример за това е държавната политика на Унгария, която предизвика най-високата инфлация в тази страна от целия ЕС за миналата година.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар