Първи сме по производство на гроздова ракия на Балканите

в Новини

Ракията е неизменна част от бита на българина. На Балканите сме първи по производство на гроздова ракия. При плодовите високоспиртни напитки, като сливова и дюлева, челната позиция е за Сърбия. Узото е запазена гръцка марка. През последните години то измества българската мастика. Причината, според специалисти е, че много българи посещават Гърция и започват да я предпочитат пред родната мастика.

Несъмнено домашното производство на ракия остава високо. Това е проблем за бранша в случаите, когато се произвежда значително по-голямо количество от нужното за лична консумация.

Ракия или вино се пие повече? Определено превес има високоспиртната напитка. Основната причина за това е, че тя се прави по-лесно от виното. „При домашни условия виното е малко по-сложно за направа. Там вече се иска и усещане на климата, процесът на ферментация е при определена температура, необходимо е мелене на дрожди. Има философия на производство на вино и затова на българина му е много по-лесно да произвежда ракия”, каза за ФАКТИ Ивайло Жеглов, управител на „Експо Тийм”.

"Няма точна статистика колко ракия се произвежда на година, но определено има ръст. Той се дължи на по-строгата политика по отношение на акцизите. „Във всяка изба има измервателни уреди, бандероли, които да се лепят веднага. Те са предварително купени, т.е. акцизът им е платен. Дори консумацията да е на едно ниво, ръстът на производство е по-голям", допълни Жеглов.

"Внос на ракия също има. Основно той е от Сърбия. „В менюто на повечето ресторанти у нас има сръбска ракия, дюлева, сливова или крушева. Има и по-екзотични като малинова, къпинова, с билки, но те са рядкост”, допълва Жеглов. Част от тях ще бъдат представени на тазгодишното издание Rakia & Spirits Fest 2019, което ще се поведе на 29 и 30 ноември в НДК. „Напълно съзнателно сме избрали петък и събота, а не събота или неделя, тъй като все пак хората са на работа в понеделник и е добре да имат един ден почивка след посещение на феста”, обясняват организаторите.

Над 300 вида ракии ще могат да дегустират посетителите през двата дни. На щандовете, които ще предлагат разнообразие от напитки, посетителите ще бъдат посрещани от експерти и професионалисти в бранша. Не само тези, които идват за първи път на Rakia & Spirits Fest 2019, но и редовните посетители ще бъдат изненадани от големия избор и разнообразия от напитки.

Посетителите на изложението ще могат да се насладят на хранителна зона с гурме специалитети, сочни меса и традиционни наши и балкански мезета. Осигурена е и търговска зона от фирма Меик 98 с цени на производители за всеки, решил да зарадва близки и приятели с качествени и оригинални напитки за предстоящите празници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*