Радев: Ако в РС Македония следват заветите на Гоце Делчев, защо не впишат българите в Конституцията

в България

Радев: Ако в РС Македония следват заветите на Гоце Делчев, защо не впишат българите в Конституцията Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците му, а има силите да следва идеалите му.

Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите.

Ако в днешна Република Северна Македония претендират, че следват заветите на Гоце Делчев, защо не намират сили да впишат в конституцията си името на неговите сънародници, за свободата на които той пожертва живота си?

Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват.“

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Тази вечер Радев присъства на тържествената заря-проверка в град Гоце Делчев.

„Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и на революционната борба, на която остана верен до самия край. Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С безпределната си вяра и всеотдайност към делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за броени години се преродиха в могъща революционна организация.“ – каза Румен Радев.

„Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но разчупи тесногръдието на цяла епоха и се вля във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие. Името му се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини. Гоце Делчев вярваше, че единствено честността може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата“ – заяви президентът.

На гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие от българска страна почит отдаде само делегация от посолството ни, съобщава БТА.

Посланик Ангел Ангелов е отбелязал, че с Договора за приятелство и добросъседство България и Република Северна Македония са се обвързали правно да отбелязват общи личности и събития на основата на автентични исторически факти и доказателства.

Посланик Ангелов е цитирал три документа на Османската империя за убийството на Гоце Делчев от издадена от Държавния архив в Скопие през 1992 г. книга.

„На 22 април (3 май) 1903 г. в с. Баница на ръце падна мъртъв един от челниците на българските комитети на име Делчев“, се казва в един от документите – част от кореспонденция на канцеларията на Великия везир.

Медиите в Скопие цитират президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който при полагането на цветя на гроба на Гоце Делчев го е нарекъл „визионер, идеолог е предводник на македонското национално-освободително дело – „една от нашите най-значими исторически личности„.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар