Радев критикува Кирил Петков за ветото: Не може да внася чуждо предложение, той не е куриер, а премиер

в България

Радев критикува Кирил Петков за ветото: Не може да внася чуждо предложение, той не е куриер, а премиер Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското.

При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция – той не е куриер, а премиер.

Това заяви президентът Румен Радев по повод френското предложение за Северна Македония. Държавният глава го определи /самото предложение/ като стъпка в правилната посока и допълни:

Остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи, обясни Радев.

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

„Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим – много от тях са извън парламента“, подчерта Радев, който участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.

Относно думите на генерал Атанас Атанасов от „Демократична България“, че „президентът да докаже, че се купуват депутати, иначе клевети и сваля правителството“, Радев коментира следното:

„Още от древни време търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите – също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря и тук трябва да сме изключително ясни, че много от хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим, са извън парламента”, добави държавният глава.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*