Разпитаха Божков, засега не дава обяснения

в България

Разпитаха Божков, засега не дава обяснения Няколко часа разпитваха Васил Божков в Софийската градска прокуратура.

Не е ясно дали ще бъде поискан арест, твърди адвокатът му Георги Гатев.

След като пристигна в София, Васил Божков беше задържан на Летище София и отведен в следствения арест на „Г.М. Димитров”, а след това и прегледан в МВР болница. Той обаче не е пожелал обстойни прегледи, затова процедурата там е приключила бързо.

След прегледа бе отведен при следовател, който му връчи обвинения по 3 дела. Междувременно от прокуратурата обявиха, че бизнесменът е задържан за до 72 часа. Той ще бъде разпитан като обвиняем и може да даде обяснения. Ще му искат постоянен арест.

В Софийската градска прокуратура са му били повдигнати обвинения. Той е запазил мълчание при разпитите. Става въпрос за евентуални престъпления, свързани с убийства и с атентата срещу Алексей Петров през 2015 г., предаде Нова тв.

Все още не е ясно каква мярка ще му бъде наложена, може и да не е задържане зад решетките, смята защитата му.

Васил Божков все още не е дал обяснения пред разследващите, засега се възползва от правото си да не дава показания. Това заяви адвокат Гатев.

Предявени са обвинения и по двете дела, които се водят срещу бизнесмена.

„Сега му предявиха постановленията за привличане като обвиняем, по едно от делата, което го наричаме криминално, другото е във връзка с хазарта. И по двете се води като ръководител на ОПГ, но има и други обвинения“, каза Георги Гатев.

„В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално – там са случаите с криминалните престъпения, и другото е във връзка с хазарта.”, заяви Георги Гатев.

„Колегите обещаха, че още утре ще се опита да внесат делата за разглеждане в съдебно заседание с оглед определяне на мярка”, каза адвокат Гатев.

„По принцип не дава обяснение. Възползвал правото сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде, или не”, заяви Гатев.

Мярката за неотклонение на Божков остава 72 часа, като още утре прокуратурата ще се опита да внесе делата за разглеждане в съда, за да се определи мярка на неотклонение.

„Направено е искане и за двете дела. Твърде е възможно е да внесат само по едно, предполагам по това за хазарта, другото може би ще изчака на трупчета“.

Адвокат Гатев обясни, че на Васил Божков е връчена призовка и за делото, по което е свидетел, но първо трябва да стане ясно дали ще остане в ареста или не.

Гатев определи като „абсолютна случайност“, че Божков се връща един ден след погребението на Алексей Петров, при положение, че именно той е обвинен в поръчителство на атентата срещу Петров през 2015 г.

Адвокатът отново каза, че Божков е проявил желание да се върне у нас още през май, но е имало „обективни причини“, които не са му позволявали да го направи. Уточни, че това не са заплахи.

„Отдавна предприема стъпки за връщане в страната, но нещата се забавиха“.

След като пристигна в София, Васил Божков беше задържан на Летище София и отведен в следствения арест на „Г. М. Димитров”, а след това и прегледан в МВР болница. Той обаче не е пожелал обстойни прегледи, затова процедурата там е приключила бързо.

КОЙ Е ВАСИЛ БОЖКОВ?

Васил Божков е роден 29 юли 1956 г. във Велинград. Завършва Националната математическа гимназия (дн. Национална природо-математическа гимназия) в София. Има две висши образования – „Приложна математика“ от Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ и „Икономика на труда“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

През 80-те години на 20-и век Васил Божков участва в търговията с валута. През 1990 г. официално започва бизнес с бинго зали и казина и става съдружник във фирма „Ай Джи Ем“, притежаваща казина, с основателя на „Мултигруп“ Илия Павлов и с Младен Михалев-Маджо.

На 18 октомври 1991 г. Божков регистрира фирмата „Нове“, където става най-големият акционер и от 2005 г. е председател на Съвета на директорите. Постепенно компанията се разраства до „Нове холдинг“ АД. Част от дружествата в холдинга са застрахователна компания „Булинс“, „Булпартнерс травел“, „Новетрейдинг“, казината „Рила“ и „Лондон клуб“.

През 1993 г. Божков създава букмейкърска къща „Еврофутбол“, в която през 2002 г. влиза като съдружник гръцкият милиардер Сократис Кокалис с фирмата си „Интралот“.

През 1994 г. Васил Божков основава Българска търговско-индустриална банка, която след две години се слива с „Кредитна банка“ на „Мултигруп“, но през 1999 г. губи лиценза си заради задължения.

През 2000 г. Божков купува активите на фалиралата „Първа частна банка“. През 2006 г. купува през стоковата борса и бившия приватизационен фонд „ХД Пътища“, притежаващ фирми за пътно строителство.

От 7 април 2000 г. до 29 април 2009 г. Васил Божков е председател на Българската федерация по спортна стрелба.

От 21 март 2003 г. до 21 януари 2005 г. е президент на Българската федерация по шахмат.

През 2004 г. Божков основава фондация „Тракия“, чиято цел е да организира и подпомага откриването и опазването на културните ценности. Фондацията се занимава основно с изложби и популяризиране на антични предмети, притежавани от Васил Божков. Колекцията му с антики се оценява на 150-200 млн. евро.

От 2000 г. до 2007 г. притежава футболен клуб „ЦСКА“ АД, който по-късно продава на индийския бизнесмен Прамод Митал, собственик на „Кремиковци“.

През 2019 г. Божков е обявен за собственик на ПФК „Левски“ и поема неговото управление и финансиране. На 13 май 2020 г. прави опит да прехвърли акциите на клуба на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Формалният собственик на клуба и съдружник на Божков Георги Попов, който тогава се намира в Дубай, джиросва ценните книжа на премиера. Борисов отказва да ги приеме. След анкета във фейсбук, на 22 май 2020 г. Васил Божков обявява, че собствеността на „Левски“ ще бъде прехвърлена на бившия футболист и директор в клуба Наско Сираков.

През декември 2019 г. срещу Васил Божков е подаден сигнал в прокуратурата от неговите съдружници в компанията „Еврофутбол“, братята Цветомир и Боян Найденови. В сигнала те твърдят, че Божков ги е заплашвал с убийство, ако не му прехвърлят дялове от техни компании. Освен това е посочено, че Божков укрива дължими към държавата такси за хазартната си дейност.

Наредена е проверка от тогавашния финансов министър Владислав Горанов и през януари 2020 г. Агенцията за държавна финансова инспекция излиза с доклад, според който в хазната са постъпили с 210 млн. лв. по-малко от дължимото, защото Държавната комисия по хазарта е таксувала по различен начин държавния „Български спортен тотализатор“ (БСТ) и частните лотарии, управлявани от Васил Божков – „Национална лотария“ и „Лотария България“.

На 29 януари 2020 г. е извършена акция на Специализираната прокуратура и МВР по линия на хазарта, в която за издирване са обявени бизнесменът Васил Божков и няколко други лица. При акцията са задържани 19 длъжностни лица. Срещу петима са повдигнати обвинения, включително срещу бившия председател на Държавната комисията по хазарта Огнемир Митев. Четирима от тях, сред които и Васил Божков, са в чужбина.

Божков е привлечен като обвиняем в качеството му на лидер на организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари.

Останалите обвинения са за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, и за други престъпления. Издадена е европейска заповед за ареста му и са му повдигнати седем обвинения.

Божков е обявен е за общодържавно и международно издирване. При акцията от дома на Божков са иззети множество картини и предмети с характеристики на културно-исторически ценности.

При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева. На 19 февруари 2020 г. при нови претърсвания в помещения в сградата на „Нове Холдинг“ на ул. „Московска“ 43 в заключена каса е открито огнестрелно оръжие и оригинална регистрационна бланка за криминална регистрация – образец 5 на Васил Божков.

На 31 януари 2020 г. тогавашният главен прокурор Иван Гешев съобщава, че издирваният бизнесмен Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по разследване за неплащане на такси от хазарт.

На 15 февруари 2020 г. Министерството на правосъдието изпраща до българското посолство в ОАЕ искането на Гешев за екстрадицията на Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език. Общо три са исканията, изпратени от българската прокуратура за екстрадиция на Васил Божков. През октомври 2021 г. властите в ОАЕ отказват окончателно неговата екстрадиция в България.

На 11 юни 2020 г. Васил Божков публикува във фейсбук идеите си за нов политически проект, а през юли същата година е създадена гражданска платформа „Българско лято“, която на парламентарните избори на 4 април 2021 г. ползва като мандатоносител партия „Българското национално обединение“ и получава 2,91 %. На следващите парламентарни избори на 11 юли 2021 г. „Българско лято“ печели 1,8 % от гласовете.

На 2 юни 2021 г. Васил Божков попада в списъка на санкционираните лица от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. Сред другите българи, включени тогава в списъка „Магнитски“ са още Делян Пеевски и Илко Желязков.

На 16 май 2023 г. Божков обявява в социалните мрежи, че е готов да се върне в България като защитен свидетел.

В България срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинения по общо четири дела.

Първото дело е по обвинение за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности. Второто дело срещу него – т.нар. хазартно дело, е по обвинение, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Делото е от май 2020 г. Тогава разследването се води от Специализираната прокуратура.

Васил Божков задочно е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления. Делото е спряно в края на юни 2023 г. Третото дело е за неплащане на стотици милиони данъци.

По четвъртото дело от 13 юли 2021 г. за опит за преврат и насилствена смяна на властта, образувано дни след началото на гражданските протести през 2020 г., Васил Божков е обвинен, че е финансирал протестите през 2020 г. срещу Иван Гешев и Бойко Борисов

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар