Русия разкри предложението на Чърчил за подялба на Европа

в Свят

Британският премиер Уинстън Чърчил предлагал през 1944 г. на съветския лидер Йосиф Сталин да разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. Пролетта ще бъде показан документ, който доказва това, заяви днес председателят на Руското историческо общество и шеф на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости, съобщи БНР.

„През април в изложбената зала на федералните архиви се открива изложбата „Сталин, Рузвелт, Чърчил“, за първи път ще бъде представен оригинал на споразумението за процентите. През октомври 1944 г. Чърчил предложил на Сталин да разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. Предложенията си той записал на лист хартия, който показал на членовете на съветската делегация“, заяви Наришкин на пресконференция.

Директорът на разузнавателната служба допълни, че в Югославия на СССР били отредени 50% влияние, а в България – 75 на сто.

„Това е безсрамието и цинизмът на британската дипломация“, заяви още Наришкин.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*