Саудитска Арабия хакнала телефона на Безос

в Свят

Двама служители на ООН твърдят, че има достатъчно доказателства за хакерска атака от страна на Саудитска Арабия срещу основателя на Amazon Джеф Безос. Те настояват както кралството, така и Съединените щати, да проведат разследване, информира „Гардиън”.

Длъжностните лица на Организацията на обединените нации планират да направят публично изявление, в което да оповестят доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос. Той заключва, че телефонът му е бил хакнат вероятно със заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

От доклада на FTI Consulting става ясно, че огромни количества данни са изтекли от телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа. Външни експерти, консултирани от ООН, се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване.

Докладът най-вероятно ще влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството, които и без това са хладни след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който пишеше за притежавания от Безос „Вашингтон поуст“.

Американското посолство на Саудитска Арабия реагира на новината за доклада, предаде Нова телевизия. „Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти”, се казва в съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*