Светият синод тръгва срещу новия Закон за социалните услуги: Той ще опустоши много детски съдби

в България

Светият синод на БПЦ прие становище за новоприетия Закон за социалните услуги (ЗСУ), в което критикуват някои от текстовете му.

Църквата изразява загриженост срещу намеренията за „демографски контрол“ в рамките на семейните отношения, както и опита за намеса на бюрократи и неправителствени организации в тях.

Това съобщиха от Българската патриаршия, цитирани от Дарик нюз.

В него се припомня, че Светият синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., за Закона за закрила на детето и за Закона за предучилищното и училищното образование. Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

Неотменно във всички тези свои становища Светият синод призовава управляващите да се създаде такава законодателна уредба, която да защитава и укрепва традиционното семейство, да съдейства за преодоляване на демографския срив, ефективно да пази децата и жените от опасностите, на които могат да бъдат подложени. Всички досегашни позиции на Светия синод се основават на учението на Светата православна църква, на нейното светоотеческо богословие, което произтича от Свещеното Писание и Свещеното Предание.

От Светия синод заявяват, че чрез някои от разпоредбите на Закона за социалните услуги по същество се отрича духовната връзка на детето с неговите родители. Нормативното регламентиране на множество нови предпоставки за ограничаване на родителските права поставя родителите в невъзможност да възпитават собствените си деца, тъй като процесът на възпитание включва в себе си поощрителни, обучителни, но и ограничителни мерки, които трябва да се прилагат комплексно.

Създават се предпоставки за един модел на намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството, до увеличаване на броя на социалните сираци при живи родители, до опустошени детски съдби.

„Овластяването“ на детето се пропагандира винаги с идеите за репродуктивно здраве и права на децата, но зад тази терминология се крие поход срещу детската чистота и невинност, и опит за демографски контрол в семейните отношения, се посочва в становището.

Светият Синод на БПЦ-БП с тревога констатира, че така наречените нови „семейни политики“, в основата на които е разбирането за детето като субект на самостоятелни юридически права и за родителството като социална роля, вече са придобили законов израз и не са съобразени с Конституцията.

„Поради всичко гореказано и като духовни архипастири на българския народ, призоваваме Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване, след широка обществена дискусия, с цел създаване на точна и ясна нормативна уредба за социално подпомагане, съответстваща на духа на Конституцията и законите, на националните и исторически български традиции, на нашата изконна праотеческа вяра“, се призовава в становището на Светия синод.

Източник: dariknews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар