Северна Македония взе спешни мерки за мръсния въздух

в Свят

Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в столицата Скопие и западния град Тетово с цел да защити хората от изключително високите нива на замърсяване на въздуха, предаде Нова телевизия.

Властите заявиха, че нивата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безопасните нива в два последователни дни, което създава риск за здравето. Правителството препоръча на бременните жени и хората на възраст над 60 години да бъде позволено да не работят, строителните компании да намалят работата на открито, а спортните и други прояви на открито да бъдат забранени в дни с голямо замърсяване.

Правителството заяви, че ще намали използването на служебните коли наполовина и нареди на здравното и социалното министерства да осигурят подслон за бездомните хора и да се увеличат услугите на бърза помощ и визитите по домовете на хората с хронични заболявания. Мерките влизат в сила от днес.

Северна Македония е една от най-замърсените европейски страни от години. Здравните власти оценяват, че над 3 000 души умират всяка година в резултат на замърсяването на въздуха, което предимно се дължи на масовото използване на печки на дърва по време на студените зими, каране на стари коли и практиката боклукът да се изгаря. Десетки екологични групи през последните месеци проведоха протести, настоявайки правителството да предприеме действия, за да намали силното замърсяване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар