Скандал! ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет заради дерогацията

в България

Скандал! ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет заради дерогацията Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет преди края му.

Заседанието бе свикано за обсъждане на рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като безпредметно участието в Съвета, тъй като докладите на службите по темата за предсрочно прекратяване на дерогацията потвърдили опасенията им от последните месеци, а също така се потвърдило, че с „дерогацията се печели на гърба на потребителите“:

„Стана ясно, че „Лукойл“ е имал възможност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол.

Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация. За нас единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от колегите Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина ПГ на ГЕРБ настоява. Тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на годината, е един добър възможен вариант“, заяви Десислава Атанасова.

Атанасова обясни, че още на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция „Митници“ и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.

Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че „Лукойл“ е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

Премиерът Николай Денков свика извънреднто заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия, предава БНТ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар