Спасиха изключително рядък печат на Петър I (927-969)

в България/История/Новини


Спасиха изключително рядък оловен печат на Българският владетел Петър I (927-969). В групата за нумизматика в социалните мрежи „Монети БГ – Аукцион” небезизвестният колекционер и Нумизмат Александър Рогачев сподели пост: „И това го прибирам в България. Стига се е скитал по света. п.п. Публикацията е с цел повече хора да се докоснат до нещо,изчерпано на касите на БНБ”.

В семейството на Александър Рогачев нумизматиката е традиция и се унаследява от Бащи и синове както и внуци. Българската нумизматична общност очаква с нетърпение неговите публикации. Без да се обиждат останалите можем да заявим, че той издирва, закупува и показва най редките и най-качествените монети в страната ни и никой не може да го отрече.

Този път обаче с думите:” Стига се е скитал по света”. Той закупува от Аукционната къща Classical Numismatic Group, LLC уникален оловен печат на Българският Владетел Петър I в качество VF – Много добро състояние. Печатът е с диаметър 25мм. И с тегло 9,24г. Представлява обърнат бюст на Исус Христос Пантократор, а от другата страна бюст на Цар Петър с корона облечен с мантия и държащ символът на властта. Печатът е с красива кафява и сива патина и за този екземпляр би завидял всеки един музей в България.

Тази изключителна родолюбива постъпка може само да ни изпълва с гордост, че още едно късче от Българската история е спасено. Личният Пример на г-н Рогачев идва да напомни на всички Българи живеещи в чужбина и у нас, че всички ние сме длъжни да пазим и съхраняваме Българската история и да възпитаваме младите в патриотизъм и родолюбие, защото тази отговорност не е само към Дедите ни, които са ни завещали държава, а е и към идните поколения да знаят и помнят своят род и родина.

Тук е мястото да напомним думите на Иван Вазов от стихотворението „Аз съм Българче”:

”Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе”.

Петър I е вторият син на цар Симеон. Той е най-дълго управлявалият български владетел. Византия признава Петър за цар и дори му дава Мария Лакапина – близка сродница на императора – за съпруга. Такова събитие е без аналог в българската история до този момент.

Петър I е доказал, че с дипломация може да се постигне повече от колкото с меч и подписва договора през 927 г. където споменатото даване на автокефалност на българската църква. Ако поне малко се чувствате Българи споделете тази публикация на стената си, нека всички да знаят, че национализмът не е омраза към чуждото, а готовност да съхранение на нашето.

Нека всички ние кажем браво на Александър Рогачев, защото той показва не на думи, а на дела, че любовта към родината е агрегатно състояние на духа. Да тачим и съхраняваме Българската история е дълг на всеки от нас. Споделете това с повече хора, нека изпълним сърцата с гордост и да заразим душите си с патриотизъм и родолюбие. Още веднъж поклон и респект.

Ние от bultimes.info  публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар