Стефан Пройнов: БНБ-карай, ще мине

в България/История

Стефан Пройнов: БНБ-карай, ще мине


Стефан Пройнов: Хубава работа, ама българска работа, дето се казва. Прави впечатление последните няколко години, че качеството на контрол пада в БНБ и от там проблема рефлектира върху Колекционерите и нумизматите у нас и в чужбина. Монети от една и съща матрица, от една емисия се оказват с различно качество.

Все по-често нумизмати у нас и зад океана се оплакват, че когато си закупят монета от БНБ и я дадат за сертифициране не получават нужната оценка вместо монетата да получи оценка ултра камео тя получава PF 64-66, това защо се получава?

Снимка: Каталог Костадин Везьов

Стефан Пройнов: Истината е, че в монетният двор са понижили качеството на работа и матриците се износват, допълнително се полират и закаляват и затова на пръв поглед невидимите износвания за клиента се долавят от експертите на двете най-големи сертифициращи компании и така на практика плащаш едно, а получаваш друго.

Тези свои притеснения обсъдиха експерти и нумизмати на КОНФЕРЕНЦИЯТА „СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ В БЪЛГАРСКАТА НУМИЗМАТИКА“.

Бяха дадени и редица примери нагледни в каталозите на Костадин Везьов и той лично разказа за някои свои разочарования.

Стефан Пройнов: Защо се получава това? Най-вероятно е занижено качеството на матриците и те не са достатъчно закалени като през Комунизма обикновените матрици на стотинки са издържали по 9-10 000 удара, а днес със съвременните техники и далеч по-развитите познания в металообработването БНБ да не може да направи матрици издържащи тиражи по 2-3000 екземпляра е недопустимо.

Контролът на качеството е важен и най-вероятно трябва да се правят изследване на монетните партиди според Костадин Борисов трябва да се вземат няколко от първите, няколко от средните и от последните монети и да се дават на грейд компания за да няма такива разминавания.

След като лицата отговорни за качеството не си вършат работата може би това е добър начин за външна независима оценка .

Стефан Пройнов: Тук става дума за напълно нови матрици не за рестраикови емисии или стари такива където може да се отчита по-големи износвания и умора на метала.
Дето се казва „хубава работа, ама българска“ и някой някъде в БНБ казва: „ Карай ще мине” да ама не минава.

Затова чичковците и лелките в БНБ, онези с пожизнените си постове там трябва да обърнат по-специално внимание на този проблем, защото вече масово се говори за това и утре някой току виж е завел дело на БНБ или се инициира проверка защо се получава това и кой е виновен?

Некадърност или небрежност е това оставям на вас да прецените?

Уронва се престижът на институцията, а хората в нумизматичният бизнес са хора на прецизността. В крайна сметка когато плащаш нещо очакваш да получиш точно това за което си платил – нито повече, нито по-малко.

Лектори на първата нумизматична конференция бяха :Проф. Иля Прокопов/ г-н Калоян Борисов / г-н Евгени Иванов/ г-н Костадин Везьов и Стефан Пройнов.

Очаквайте още актуални теми свързани с Българската нумизматика

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар