Стефан Пройнов: Връзката на Хитлер и Горна баня

в България

Стефан Пройнов: Връзката на Хитлер и Горна баня


Стефан Пройнов: Малцина знаят, че водата в Горна баня има себепочистващ се ефект и от нея са пълнили водоноски нацистите за фронта. Минералният извор в софийския квартал Горна баня е познат още от времето на траките. Първото изследване и описание на тази вода е направено още през 1887 г.

Последвалите в годините анализи показват, че има постоянен физико-химичен състав и e микробиологично чиста. Това се дължи както на дълбочинния й произход (повече от 600 м дълбочина, което изключва всякакво външно замърсяване и повлияване от неблагоприятни метеорологични условия), така и на отсъствието на съставки, които с времето се променят. Експериментални изследвания с минерална вода „Горна Баня“ са показали, че след изкуственото й замърсяване с някои бактерии, за период от 10 дни тя потиска развитието им и има „пречистващ“ ефект.

Именно това са знаели нацистите и когато през Втората световна война са носили вода на фронта се появява един проблем – водата зеленясва и не става за пиене. Това е т.нар. „Зелена еуглена“ любителите на декоративни рибки знаят за нея.

Горнобанската вода е: Бистра, без цвят и мирис, природно чиста и с отличен химичен състав, минерална вода „Горна Баня“ несъмнено има благоприятен ефект върху човешкото здраве и се нарежда в челните позиции на минералните води в Европа. Ниската обща минерализация – 140,09 мг/л и подходящото съдържание на натрий (Na) – 28 мг/л, определят благоприятния й ефект при стомашно-чревни, бъбречно-урологични, жлъчно-чернодробни и други заболявания.

Благодарение на ниското съдържание на флуор (F) – 0,22 мг/л, минерална вода „Горна Баня“ се препоръчва за ежедневна употреба от деца и възрастни. През Втората световна война има данни Нацистите да са пълнели водоноска за фронта именно от тази вода заради нейните пречистващи качества. Някой казват, че дори има сребърни йони в нея.

Стефан Пройнов: Най-любопитният факт е нацистите са изпращали вода от Горна баня на фронтовата линия в Африка, защото водата ни има специални качества – самопочиства се и е не допуска бактерии в себе си като другите води. Стефан Пройнов: България е страна богата на минерални извори и водни залежи и вече е обект на интерес на международни компании, които знаят това, че един ден водата ще бъде много ценна. Както съм казвал много пъти „Водата е най-големият наркотик – към нея оставаш пристрастен от първата глътка“. И корпорациите знаят това.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар