Стефан Пройнов: Грешна монета на 1985 Индия 10 Paise

в България/История/Свят

Стефан Пройнов: Грешна монета на 1985 Индия 10 Paise


Стефан Пройнов: Грешна монета на 1985 Индия 10 Paise, публикувана от NGC Mint Error MS 65.

Стефан Пройнов: Грешните монети са сред най-популярният сегмент в нумизматиката. Всяка година монетните дворове на големите държави произвеждат милиарди монети. Въпреки сложната технология и всеобхватните усилия за контрол на качеството, се допускат някои грешки.

Монетите с грешки се наричат „грешни монети“ и са сред най-популярният сегмент на нумизматиката в световен мащаб.

Стефан Пройнов коментира, че тук от NGC демонстрират дефект на монета, който е породен от счупване на матрица на задната страна и може би още един дефект, който на предната страна най-вероятно има запълване на матрицата от откъсване на метал от монета и затова релефът липсва.

Там където има липса на стомана в матрицата се впива метал от планшета и този дефект е видим с невъоръжено око. Контролът над монетосеченето е голям в монетните дворове и затова такива монети са рядкост, а още по-редки са и когато са във високо качество.

Стефан Пройнов: Този сегмент с грешните монети ще набира все по-голяма популярност в Европа и в Световен мащаб. Тези монети сами по себе си са единични екземпляри и бройките от тях са ограничени.

Източник: mint.error.news

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар