Стефан Пройнов: Грешните монети намират своето място на пазара

в България/История/Свят

Стефан Пройнов: Грешните монети намират своето място на пазара


Стефан Пройнов: Естествено дефектните монети са контролирани и унищожавани в БНБ, но има екземпляри пропуснати от хората отговарящи за качеството на монетите. Такива монети са рядкост и по своему всяка една монета е уникална.

Последните години от аукционите отчитат по-сериозно търсене на такива монети обикновено такива монети са обект на колекционерско търсене и колекционерите им си ги търсят според видът на колекциите им.

Най-често са по националност и такава монета е ценна за Българска монета докато долари се търсят от Американци, рубли от Руснаци и така. Големите аукциони обаче качват монети от всякакви епохи и националности, защото техните клиенти са от цяла свят и не се знае кой и от къде гледа. Затова и по западните аукциони започнаха да се появяват български монети.

Защото България даде голям нумизматичен скок в последните години и Българските редки монети се все повече и ще се появяват на големите аукциони къщи в Европа и зад океана, защото Българските нумизмати спечелиха доверието на нумизматичният пазар.

Един Българин направи много за това покачване на доверието и авторитетът на българските монети и банкноти от световната нумизматична общност и това е Костадин Везьов от Банско, който спечели световното първенство по нумизматика на NGC за 2020г. този колекционер насочи фокусът на внимание на най-големите колекционери , търговци и нумизмати към нашата малка България и нашата нумизматика. Сега цените ръстът, а на пазара се появяват все повече интересни предложения.

Стефан Пройнов: Заради такива личности като Костадин Везьов, който победи много многомилионни колекции с нашите Български монети цялата нумизматична общност вече знае за Българските монети и най-редките сред тях .

Вече няма аукцион в Чехия или Германия, в Русия и Румъния както и Италия където да не се появи някоя монета или банкнота от Българските.

https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=2652&lot=8205

Някой хейтъри ще кажат, че една птичка пролет не прави, но аз ще им отговоря както обикновено, че е така, ама един петел цяло село буди и Костадин Везьов прослави Българската нумизматика и я издигна на едно високо и уважавано място .

Ето една от стотиците монети, която се предлага не у нас, а в чужбина и тя е от тези сгрешени монети. Всички ние трябва да работим за авторитета на Българската нумизматика и да изследваме белите петна в историята и да възпитаваме в култура и отношение към монетата и родолюбие към Българското!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар