Стефан Пройнов: Гробницата на Реметалк III

в Новини/Свят


Стефан Пройнов: Гробница на тракийския владетел Реметалк III до град Виза, Турция. Датира се около 44 г. Въпреки, че историческата наука не е установила с точност годината на раждане на този владетел официално се приема, че той е роден през 12 година след Христа в град Бизия, днешна Виза в Турция. Баща му е Котис III Сапей, а майка му царица Антония Трифена, дъщеря на боспорския цар Полемон.

Реметалк израства в изгнание според преданията на римските хронисти и се сприятелява с император Калигула още като дете. Римските автори описват и факта, че Реметалк има още двама братя Полемон и Котис IX и сестра Питодорида – Млада, които също като него са дадени в попечителство на римския претор Требелиан Руф след убийството на баща им Котис в 19 година след Христа

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, твърди, че тази практика деца на знатни родове от провинцията да бъдат даване по опека в Рим и там да бъдат заложници на послушното управление на родителите им в провинцията, а после те да бъдат връщани по родните им земи и на свой ред техните деца да бъдат изпращани в Рим не е въведено от римляните, а от по древни времена.

По този начин се управлява и света и днес тази практика се среща и във Византия и след това, но първи я въвежда от Тутмос III и е взаимствана от всички след това. Когато порастват Реметалк, братята му и сестра му получават правото да се разпореждат с аристократичния си произход, като Реметалк получава правото в качеството си на първороден син да стане цар на траките, а братята му да станат управители на васалната на Рим Армения.

Сестра му Питодорида обаче се омъжва за братовчеда и син на убиеца на баща им Котис Реметалк II, който владеел земите на траките на север от Стара планина и искал да сложи край на избухналата вражда между двата клона на Сапейската династия.

В 26 г. избухва въстание на траките в подчинените области на Реметалк II и той отстъпва или е убит и за цар на Обединеното царство на траките е провъзгласен Реметалк III през 37 г., като преди това е архонт на Атина, назначен от император Калигула на този пост, за да се подготви за одриски владетел.

Същия е убит в 44 година и на следващата година Тракия е обявена за римска провинция от император Клавдий.

 

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар