Стефан Пройнов: За валът на Аспарух и Брюксел!

в България/История/Новини/Свят

Стефан Пройнов: За валът на Аспарух и Брюксел!


Стефан Пройнов: Като народ, който идва от степите Аспарух се спира в равнината на днешна Плиска. Първото равнинно укрепление, което построяват е вал. Той е бил пълен с вода, основно широк до 10 м, на места по ъглите и над 50 м. дълбок до 7 м. и с дължина над 20 км. охраняваш територия над 23 квадратни километра.

Зад Ровът се построява така нареченият външен град, в който са живеели занаятчии, селяни, имало е тържища и вили на по-заможни жители. В сърцевината му е бил вътрешният град, а в центъра – ханското селище, в което е имало малък дворец с мощни отбранителни стени.

Основните реставрирани постройки от първата българска столица се намират на около 3 km. северно от днешния град Плиска. Останките от средновековния град заемат площ около 23 km². Той е бил обкръжен с вал и земен ров, пълен с вода, широк до 10 m, дълбок до 7 m и с дължина над 20 km. Зад този ров е започвал външният град, в който са живеели занаятчии и селяни. В сърцевината му е бил вътрешният град, а в центъра – ханското селище, в което е имало малък дворец с мощни отбранителни стени,

Стените са около 12м. височина с много добре обработен дялън камък образуващ квадрат във всяка посока има по петоъгълни кули и цитадела на площ от 500 кв.м. Целият ограден от стени комплекс е разположен върху площ от 0,5 кв. км. Градът е бил гигантски за сревновековните мащаби – 23,3 кв. км. Дворецът на кан Крум е построен върху 500 кв. м. и е сред най-забележителните паметници. Историците са открили и тайни изходи, през които аристокрацията и населението са можели да избягат от града по време на обсада. В двореца е имало водохранилище и просторни бани. Хидро отопление подово и мръсна канализация. Над 40 църкви и една трикорабна базилика – най-ранната такава в цяла Европа.

За сравнение Брюксел по онова време е било малко рибарско селце създадено от келти.
Според легендата Брюксел е основан през VI век от Свети Гаудерик (или Сен-Жери). Обаче първото споменаване за селището Bruocsella се среща още през 996 година в грамотата на Отон Велики. От 977 до 979 година Карл Долнолотарингийски построява крепост и параклис на острова на река Сена, което става първа крачка в развитието на града. В XIII век е построена първата градска стена с дължина от 4 km., обграждаща площ от 800 декара. В XIV век е построена втората градска стена с дължина от 8 km. Днес това съответства на околовръстните булеварди на брюкселския пентагон.

Днес всичко в целият Европейски съюз се командва от Брюксел.
И както казват някои политици у нас „каквото кажат началниците от Брюксел“.
Когато онези така наричани – Варвари идват от степите и основават град над сред нищото виждате за какви внушителни размери става дума и ако днес в Брюксел по малко от 10% от населението е религиозно то в онази стара Плиска е имало повече църкви отколкото днес в Брюксел.
А това, че сме имали собствена писменост и език и голяма книжовна школа е било недостижимо за нито една нация в Европа.

Трикорабна базилика

Казвам се Стефан Пройнов и ви показвам снимки на които още си личат останките на земленото отбранително съоръжение .
И ако тогава 20 километровият Ров е бил пълен с вода днес в Плиска няма нито една чешма.И ако тогава са имали басейни с топла вода и бани днес в Плиска няма бани нито парно. И ако тогава са имали мръсен канал и тоалетни онези варвари то днес модерната европейска Плиска няма нито градска тоалетна, нито мръсна канализация.

Стефан Пройнов: Само искам да напомня, че Аспарух не имал началници и не са строили с еврофондове, не са се кланели на никой, а всички са си плащали данък за да преминат през земите, да онези земи за който Аспарух казва: „От земята Българска и камък не ще да дадем”.
И така с мечове, боздугани и брадви от където сме минели държави сме градили, а днес от най-старата и най-великата държава ние пак се превръщаме в територия населявана и управлявана от „Граждани за европейско развитие на България“
Стефан Пройнов: Да бяхме си останали Варвари щяхме да сме по-добре!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар