Стефан Пройнов: Звездата и малтийският кръст

в История/Свят

Стефан Пройнов: Звездата и малтийският кръст


Стефан Пройнов: През 1724 г., когато Джон Роджърс за първи път използва върху стоманено острие знакът на звезда и малтийски кръст.

В началото той наема малки работилници заедно с майсторите и дава възможност ковачите и майсторите на хладно оръжие в Холи (Хоули) Крофт, които се намират в Кампо Лейн да заработват надомно, изработвайки съдове и посуда необходими за задоволяването на нуждите на Британското население.

По-късно обаче тримата синове на Джон – Джон, Джоузеф и Морис се присъединяват към семейния бизнес, който започва да се разраства бързо. През 1780 г. семейството се премества в голяма сграда от работилници, и манифактурен бизнес те създават фабрика, която се намирана най-известен им адрес No 6 Norfolk Street.

През 1800 г. Джоузеф и Морис официално прекратяват партньорството си и фирмата е преименувана на Джоузеф Роджърс и синове. Освен, че произвежда ненадмината гама от писалки и джобни ножове, компанията става известна със своите изложбени прибори за хранене, които демонстрират уменията на ножарите, работещи за тях. Тези чудеса се предлагат на показ във фирмените шоуруми на Norfolk Street, които при отварянето си през 1825 г. предизвикаха сензация.

Имало е много малко шоуруми в Шефилд, където посетителите можели да дойдат да разгледат и купят стоки в зали с витрини тази иновация предхождаща търговските изложения днес .

Първите посетители дори не разбрали, че стоките в шкафовете се продават, толкова странна е била идеята за тях в началото.

Стефан Пройнов: Джоузеф Роджърс бързо печели репутация на производител на най-качествените артикули в Шефилд. В историята на компанията Under Five Sovereigns (1911) се казва, че в „Персия, Индия и Цейлон името… е навлязло в езика като прилагателно, изразяващо превъзходно качество.

Стефан Пройнов: Друга история се разказва за британски офицер, пътуващ в „Руски Туркистан“, който загубил своя нож Роджърс. Ножът попада в ръцете на месен велможа, защото вече не се произвеждат ножове Rodgers е платил солидна сума за него.

Когато офицерът възразил, че вероятно ножът му е откраднат началникът му каза, че британски пътешественик му е дал нож на Роджърс и му е казал, че могат да режат желязо, нещо, което е направил затворник с вериги. Кралят на Англия бил много ядосан от загубата на своя затворник и отряза и двете ръце на Роджърс до лакътя в знак на наказание, за да го спре да прави толкова добри ножове.

Въпреки всичко компанията продължава да  съществува и продължава да произвежда висококачествени продукти, през късният викториански период компанията изпитва трудности с доставките на слонова кост от Африка, която е използвана за дръжките на ками, ножове, вилици и посуда.

Стефан Пройнов: Именно заради това се използват други заместители като рога, бивни и кости.

След това идва голямата депресия 1914г. и от 1500 работници те съкращават персонала до 325 човека. Фабриката на адрес 6 Norfolk Street и брандът на George Wostenholm & Son Ltd е продаден. Ножовете и камите произведени Joseph Rodgers & Sons от раният период си остават ненадминати по качество и търсени на колекционерският пазар.

Стефан Пройнов: Камите от този период съчетават качество и стил, които както в арабският свят така и в Европа са се наложили като местоимение за най-добра стомана. Всички знаем афинитетът на Арабските шейхове към хладното оръжие и не един от тях притежават такива остриета гравирани със звездата и малтийският кръст.

Търсете Звездаа и кръстът може и да спечелите много пари

Да оставим на страна религиозните символи остриетата на Джоузеф Роджърс разчупват религиозните рамки и на тях редом седят Ислямски и християнски символи. Качеството на стоманата на тези ножове и ками е било толкова търсено, че те се превръщат в мултинационални и мултирелигиозни за времето си.

Дали Швейцарското ношче не е взаимствано от Англия а те от древните римляни?

Стефан Пройнов: Притежанието на такъв шедьовър в колекцията на всеки колекционер не е само класа и престиж, а това е притежание на една история изкована от загубена технология и гравирана с кръв подпечатана с исторически факти.

Стефан Пройнов: Някой твърдят, че камите на Джоузеф Роджърс са били предпочитани от Тайни общества – „Орденът на асасините“, Тамплиери, орденът на розата и други. Много знаменити личности са погубени с такива остриета.

Стефан Пройнов: Джоузеф Роджърс ни показва, че звездата и малтийският кръст са двете страни на една и съща монета. И ако днес хората знаят за „Орденът на асасините“ от поредица романи, базирани на действия от серията компютърни игри „Assassin’s Creed“ и са написани от Оливър Боудън. То тайната кървава история е разказана от ножовете и камите на Джоузеф Роджърс.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар