Стефан Пройнов: Коя е най-сигурната банкнота в света?

в България/Новини

Стефан Пройнов: Коя е най-сигурната банкнота в света?


Стефан Пройнов: Знаете ли коя е най-сигурната банкнота в света? БНБ пуска в обръщение емисия от 100 лв. през 2018г. Тя е част от нова серия банкноти със сходен дизайн, но с въведени нови защитни елементи, които Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение. Банкнотата излиза на пазара през 28.12.2018г. Стотачката от 2018-а с Алеко Константинов с най-сигурна защита. Българската банкнота с номинал 100 лева спечели престижна награда. Тя бе избрана за “Банкнота на 2019 година” по време на конференция “Висока сигурност при печатните технологии” в Малта.

Международното събитие за Европа, Близкия изток и Африка се провежда всяка година и събира най-добрите специалисти в областта на високите технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи. Наградата за българската пара с лика на Алеко Константинов бе присъдена заради много добрата защита, уникалния дизайн и техническата сложност на заданието и самата сложност на изделието. България е известна в света с едни от най-добрите си фалшификатори не само на монети, но и на банкноти. Европол и ФБР не веднъж са си сътрудничели по превенция, разкриване и осуетяване на производства и разпространения на парични знаци произведени в България.

Визуално новата столевка е много сходна с досегашните. На лицевата страна са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, заглавната страница на пътеписа „До Чикаго и назад“, вертикално отпечатани текстове „Алеко Константинов“ и „1863–1897“ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи. На обратната страна са изобразени елементи, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи. Основната разлика между новите банкноти и старите такива е в добавените защитни елементи.

От БНБ посочват пет такива:

 

• Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

• Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100.

• Мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

• Осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

• Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата. Същевременно банкнотите от 100 лева, емисия 2003 г., продължават да бъдат в обръщение заедно с новите банкноти.

Стефан Пройнов твърди, че времената чисто технологично се променят и фалшификаторите имат по-лесен достъп до прецизна и съвременна техника, по-лесно се домогват до компютъризирани печатни машини и холограмни принтери както и до специфичната хартия за банкноти, което налага и БНБ да вдига стандарта за качество.

Стефан Пройнов: Какво трябва да знаете

Стефан Пройнов: Напомняме, че по закон: „Престъпления против паричната и кредитната система“ Чл. 243. (1) Който изготви неистински или преправи истински парични знаци с курс в страната или в чужбина, се наказва за подправка на парични знаци с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Ако попаднете на банкнота или монети вие сте длъжни веднага да уведомите органите на полицията, ако получите неистински и преправени банкноти или монети. Притежаването на неистински банкноти и монети, както и прокарването им в обръщение, като знаете, че те са неистински, представлява криминално престъпление. Иначе се превръщате във волен или неволен съучастник в престъпление против паричната и кредитната система!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар