Стефан Пройнов: МИРЪТ при траките се е крепил на върхът на острието

в България/История

Стефан Пройнов: МИРЪТ при траките се е крепил на върхът на острието


Стефан Пройнов: Траките са най-великите войни съществували на планетата и техният МИР се е крепил на върхът на острието както Платон казва: „Qui desiderat pacem, bellum praeparat“ – „Който желае мир, подготвя войната“.

По-късно Военният историк Флавий Вегеций Ренат живял около 400 г. описва израза в увода на своето произведение De re militari, книга 3. Да се върнем на траките – те винаги са били готови за война. Махайра е оръжието на траките, което в своята еволюция заменя Бронзовите мечове. Според Тукидид траките са го наричали още „скалме“ или „сика“.

 

По-късно заради носенето на Махайра ги наричат даже „махайрофори“, идващо от „мечоносци“. На територията на България са открити много археологически находки на това оръжие, които показват, че то се появява в Тракия през VII – VI век пр.н.е..

Има различни типологически варианти с чупка или плавна извивка на острието, както и такива с врязана украса.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство твърди, че в тяхната лаборатория преди години постъпва уникален екземпляр за реставрация и анализ. Над 80% от острието е било с гланц и тъмно синя оксидация, в която можело да се огледаш, а стоманата била почни недокосната от вековете.

Според него Траките са умеели да обработват металите по един уникален начин – добивали са и са преработвали не само злато и сребро, но и желязото, което е имало специфичен химически състав и след много обработки са насищали по изкуствен начин метала с въглерод, което го е превръщал в стомана. Анализът показва, че външната страна на оръжието е много твърда и е закалена, а в дълбочина металът е мек и еластичен това на практика казва Пройнов и в днешно време трудно се постига.

Това е най-добрата обработка, най-оптималната и най-практичната за едно оръжие. Оръжието е достатъчно твърдо да разреже всичко, но не е крехко за да се счупи, което го прави устойчиво в битка.

Майхайрата през времето еволюира – създадена е да убива, а този ъгъл на острието си има своите практични влияния.

В началото самата дръжка на оръжието е позволявала да се държи само по един начин, а тя от своя страна е била конструирана така, че да бъде удобна, но и трудно да бъде избита от десницата.

В по-късен етап наблюдаваме една промяна – дръжката става по-лека и размерът се намалява за сметка на чиличаване на ъгъла, което има своето практично обяснение.

Например, ако се държи с насоченост навътре с него може да се бърка отгоре над щита и достига до рамена и глава и на практика е далеч по-опасно.

Тази техника виждаме след столетия да се взаимства от гладиатори на които са се правели специално мечове с голям пречупеност именно с такава цел да могат да бръкнат зад щита на противника. Ако се използва с обърнато острие навън се превръща в идеалното средство за рязане на гръклян и нанасяне на прорезни рани по ръцете и тялото на противника само с няколко движения вие нанасяте поражения по жизнено важни органи като сухожилия и мускули, което обездвижва противникът ви.

Махайрата е едно от най-добрите оръжия, което е имитирано през хилядолетията, защото на практика по-добро не може да бъде създадено.

След хиляди години дори в Китай се използват оръжия досущ приличащи на тракийската махайра.

Виждаме и че Асасините в арабският свят до ден днешен от векове използват подобни ножове. Траките са били храбър народ и често нашите предци са определяли ходът на историята – смели и безстрашни, развили оръжията си до съвършенство!

Ние сме народ, който трябва да се гордее с предците си. Наричали са ни кръвожадни варвари, и диваци, безстрашни наемници, но със сигурност нашите предци са изучили изкуството на войната до съвършенство. И появата им навсякъде е всявала от възхита до ужас.

Няма нужда да цитираме Илиада и появата на Цар Резос нали?

Траките са почитали бог Пан – бог на пастирите и пасищата, но от Бог Пан произлиза и думата Паника не само заради видът му, а заради това и че бойният му вик можел да обърне армията на врагът в панически бяг.

Паниката, която обзема войниците при появата на траките във всяка една битка е била предхождана от техните умения. Един народ, който не се боял от Боговете, един народ, който нямал страх от земната смърт доказал се във всяка една война.

Махайрта е била толкова добре балансирана, че Траките са я хвърляли като брадва при нужда.Тя е убивала еднакво добре и от разстояние.

Затова аз Стефан Пройнов ви казвам, че МИРЪТ при траките се е крепил на върхът на острието!

Пройнов; Надявам се, че съм Ви бил полезен.

Виж повече на Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар