Стефан Пройнов: Монетите на Мостид

в История


Стефан Пройнов: Малко се знае за тракийският цар Мостид дори в енциклопедията няма негов лик на монета, пластика или статуя. Мостид е управлявал днешните земи на Югоизточна Тракия в периода 150-90г. преди новата ера. По произход е от племето на Кените.

Името на Мостид е известно от монетите с името му – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΟΣΤΙΔΟΣ. Споменава се и в епиграфски паметник от Бизанте намиращ се в днешна Турция.

Стефан Пройнов: Ето една негова монета на вашето внимание – бронзова монета на тракийския цар Мостид, тип І (=SNG BM Black Sea 311-312). Вероятно типът е отсичан в Бизанте (Панидос до Родосто/Текирдаг), втората половина на ІІ век пр. Христа.

Мостид се възкача на престола след като от историческата сцена слиза Зиселмис, това става след 135-133 г. пр. Хр. Оскъдните данни не позволяват точно датиране на годините на управление.

Мненията днес варират от горепосочените дати 135-133 г. или 125 г. пр. Хр. за начало до 90 г. пр. Хр. Монетното производство включва бронзови монети и тетрадрахми.

По сребърните монети имената на царя са изписани – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΟΣΤΙΔΟΣ – вертикално, а под тях хоризонтално присъства и изписване на годината на отсичане, изчислена спрямо началото на управлението на владетеля. При раните и късните екземпляри присъства и втори надпис, също хоризонтален – ΕΠΙ ΣΑΔΑΛΟΥ.

Тетрадрахмите са рядко откриваеми и до днес има известно само едно съкровище, в което са засвидетелствани негови сребърни монети. То е открито в България при с.Синеморец през 2012 г. при редовни археологически разкопки ръководени от Даниела Агре – НАИМ-БАН. След реставрация и консервация, съкровището е експонирано в Историческия музей – град Царево.

Има и бронзови монети на Мостид с глава на Аполон от аверса и конник на реверса.

Стефан Пройнов: Има исторически извори, в които се споменава Мостид имал е собствено монетосечене на сребърни и бронзови монети, но тук е мястото на Археолозите и историците, които да запълнят това бяло петно в Българската нумизматика.

Мостид е взимал данък за охрана на морските ни градове. Бил е богат и значим, но защо обаче не е изследван задълбочено не мога да ви кажа!

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар