Стефан Пройнов: Мощно раздвижване на нумизматичният пазар у нас!

в България/История/Новини

Стефан Пройнов: Мощно раздвижване на нумизматичният пазар у нас!


Стефан Пройнов: Прогнозите, които бяха направени, че зимните месеци ще има раздвижване на нумизматичният пазар изпревариха очакванията ни. Много монети бяха напуснали страната ни и изпратени да бъдат грейдвани и сертифицирани прогнозите бяха, че тези монети ще бъдат пуснати зимните месеци когато притежателите им се нарадват. Когато се затворим по домовете си и на чаша вино и седнем пред компютъра.

Това е и времето, в което имаме повече свободно време, което заделяме и за нашето хоби. Но търговците не чакат да дойде зимата и започнаха да предлагат грейдваните монети от сега на пазара. Прави впечатление, че се пускат и високи грейдове MS62, MS63, MS64 на монети за които има традиционен интерес. Дали времето, в което търговията бе по телефона и в кафенета на четири очи отминава и се премества в интернет на организирани търгове и аукциони?

Тази практика се е наложила отдавна по целият свят поради големите километри на който се намират потенциалните клиенти, но България е малка – старият начин на търговия си бе общоприет. Вече нумизматичните клубове и сбирки не са магнит за търговия и всички се премести в интернет.

Групите и сайтовете за обяви стават все по-предпочитани особено за грейдвани монети където експертността вече не в клиента, а в компанията издала сертификатът. Вече не се търгува с усет и излъчване, вече се търгуват с номера и цифри. Променя се нумизматиката у нас, а с нея и навиците и привичките на колекционери, търговци и нумизмати.

Срещите на хората пораждаха и отношение, комуникацията по между им създаваха приятелства. Езикът на тялото, погледът, смехът и разказаните истории отстъпват място на адрес и телефон и на куриерските компании. Има лек бум на предлагани монети както и на големи лотове събирани грижливо с години и месеци, но дали пазара ще отговори на очакванията на многото търговци, дали пък крайните клиенти няма ще бързат да приберат всичко, което се предлага или ще чакат за нещо по-добро на по-късен етап? Със сигурност в маркетингът анализът на пазара е важен кога и към кого да бъде насочена дадена стока, времето, в което хората имат пари и времето, в което са се поизхарчили.

Не вярвам, че моментът, в който всяко домакинство е поизхарчило значителни суми на морето и се стягат за зимният период ученици, зимнина и ред други разходи е най-удачният за покупки, но не се знае търговците се надпреварват кой по-голям грейд да пусне на пазара, което на практика като се гледат и високите им цени означава, че те не са насочени към младите и начинаещите колекционери, не са насочени и към масовият клиент, а към по-големите играчи, които отдавна притежават такива монети. Има раздвижване и масирано предлагане на грейдвани монети – една надпревара на едни хора в йерархията на нумизматичният пазар дали от егоцентрични подбуди или се освобождават парични ресурси, които да бъдат вложени в нови лотове подготвени за пазара ние не знаем, но със сигурност по-добре е да има движение на пазара отколкото да е в застои, а динамиката на нашият пазар е далеч по-голяма от това, което виждаме в Америка, Русия и Германия. Виждаме много ентусиазъм и не малко затворени и капсуловани пари дано обаче да няма и вълна от разочарования и всички да са щастливи.

Защото цената на една стока се сформира от търсене и предлагане, а прекаленото предлагане да не изиграе лоша шега на търговците. Стефан Пройнов: В крайна сметка цената на една монета е тази, която удовлетворява и купувача и продавача, а другото си е в сферата на добрите пожелания.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар