Стефан Пройнов: Некрополът при село Избул

в История

Стефан Пройнов: Некрополът при село Избул


Стефан Пройнов: Село Избул се намира на около 15 км. североизточно от гр. Шумен по третокласен асфалтов път за Каолиново. МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ от трийсетина могили, повечето заличени или разкопани по-рано от Геза Фехер и Стефан Дамянов. Разкопки на ТЕМП през 1989–1990 г. на Георги Китов също са отработили някой от могилите. Могилите са заравнени, съоръженията – засипани.

Ранна бронзова епоха. Три могили на около 1 км. западно от селото с вис. до 2,5 м. 9 гроба в ями, преимуществено в позиция “хокер”, употреба на червена охра.

В един от гробовете е открита глинена чашка. Важни са, защото са от слабо проучена епоха и от ямната култура.

Ранна желязна епоха. Дарина могила, вис. около 4 м. Гроб с полагане. В него са открити рядко срещани глинени съдове.

Римска епоха. Дамянова, Несина, Александрова, Владова могила. Вис. до 8 м. Еднотипни гробове – дълбоки, правоъгълни едно- или многостъпални ями, трупоизгаряне на място. Богати и разнообразни материали, някои уникални.

Два бронзови балсамария – бюстове на младежи, два сгъваеми стола с бронзови апликации – фалоси, глави на горгона Медуза, хубав голям меч в ножница с пластична украса, много красиви стъклени балсамарии, в един гъста фъстъчена каша (добре запазена), златни накити, бронзови, глинени и стъклени съдове, мраморна човешка глава, въоръжение, гимнастически принадлежности, култови предмети.

Стефан Проинов: В дворът на бившото ТКЗС също има могила, която не е проучена и заради близостта си с населеното място и пътя не е ограбена от иманяри.

В близост до селото от другата страна в местността Баграновият чифлик също е наситено с римска керамика и находки от краят на първи до трети век като преди повече от 25 години иманяри събираха няколко хиляди денари – сребърни римски монети в този чифлик от около пет расипа на територия от 200 декара. Един неизветен факт е, че при предълбочаване на терена за подготовка за лозя има открит уникален бронзов налакътник с посребрявка на която имаше сцена войнкик в цял ръст и въоръжение зад него крепост и украсен по крайщата с лози.

Стефан Пройнов: Изработката му бе уникална и централно римска с много силно издаден релеф на поне 8-9 нива за съжаление още тогава е бил излязъл на черният пазар.

В четирите края е имал халки за каишки, с който се превързва към ръката. Самата му изработка не на боен тип, а на параден или погребален тип. Изделието е било създадено да украсява своят собственик, а не да бъде функционално в битка. Налакътникът е бил финен и детайлен – лек и красив.

Поради близостта на некропола да населеното място е опазен от иманярски набези, макар някои от заравнените могили, които се намират в бившият лозов масив да са били обект на търсене с детектори са намирани сребърни комплексни накити дамски с фибули и синджири, които са преминавали над деколтето и зад гърба в двата края с две кръгли изящни сребърни фибули, които също са загубени и са отишли на черният пазар преди десетилетия.

Казвам се Стефан Пройнов и съм експерт на антично и древно изкуство и според мен този некропол е силно подценен от археологична гледна точка и има още много какво да даде на Шуменският археологично-исторически резерват, но трябва някой да се заеме с него и да бъде проучен по-подробно.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар