Стефан Пройнов: Нумизматиката лов на балами ли е?

в България/История

Стефан Пройнов: Нумизматиката лов на балами ли е?


Нумизматиката взе да мутира вместо да еволюира! Тази деволюция се наблюдава от известно време. Търговията в нумизматиката се ръководи от правилата в търговията като на всяка друга стока – купуваш евтино и продаваш скъпо като реализираш печалба.

До тук добре, но ако речем, че си по-популярен от другите и цените за теб стават двойни или тройни, а понякога в хиляди проценти? Тук е моментът да попитам абе богатите хора не си ли броят парите и защо са богати – защото са прости да платят нещо далеч над стойността му или защото биха платили нещо от което могат да спечелят?

Стефан Пройнов: През изминалата седмица се опитах да си купя една монета и няколко банкноти като попитах в социалните мрежи и някои хора откликнаха на търсенето ми.

Банкнотата, която исках да закупя ми бе предложена на различни цени от 1999,9 долара на 3000 лв. и накрая на прегъвана такава на цена от 1350лв., няма лошо всеки иска да спечели. Но правя важно уточнение, че банкнотата в каталога за Български банкноти е оценена за най-високо качество на цена от 600лв. Сега искам да попитам колекционерите и нумизматите глупави хора ли са да плащат нещо далеч над себестойността му?

Обадих се и за онези прословути 2 лв. от 1916г. и там ми обявиха цена от 50 000лв. грейдвана монета, което е някакво ниво на сигурност но с грейд 62, което не много окей. Да, тук ще ме обвинят за взискателният ми коментар.

Такава монета и с дупка да е си е престиж, но цената за нея става дума. Последните години има хора, които се откроиха с престижни колекции, но на каква цена са те? Прави впечатление, че цените изкуствено нарастнаха. И някак си нумизматиката се превръща в лов на балами – да купиш на безценица нещо от някой, който не разбира и да го продадеш на баснословна цена на човек, който разбира някак си не се получават нещата неинформираният можеш да излъжеш, но информираният как да излъжеш като той има повече информация от теб самият?

Хората, който купуват се броят на пръсти и за тях високата цена не е престиж и класа, а обида към интелектът им, обида към авторитетът им. Май търговците ще лъжат само себе си докато техните наследници след време ще бъдат излъгани точно както те са лъгали невежите.

Стефан Пройнов: Трябва да има някакви граници на нормалност на цените иначе и нумизматиката ще претърпи своят крах както всичко останало. Виждаме какво се случва с колекционерството. Време е да се разбере, че прости хора с пари няма, има и единствените наивници сме ние, но скоро ще разберем това.

Има доста хора, който насочиха интересите си извън нумизматиката именно заради високите неоснователни цени. Вярно е, че кефът цена няма, но всеки си брой парите и бедният, и богатият.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар