Стефан Пройнов: Отливане на монети

в България/История


Стефан Пройнов: Отливане на монети става по традиционен начин по който се произвеждат пръстени и други накити в съвременната бижутерия.

Първо трябва да имате модел, в който да направите монетата от восък, който да се нареди в цилиндър с гипс. След като цилиндъра се напече и восъкът се изпари на мястото на восъкът се налива разтопеният метал така металът заема формата на монетите.

 

По-късно се разбива восъкът и монетите се изрязват от леярските им връзки. След умело прикриване на леярските дефекти монетите се обработват и изкуствено застаряват и се пускат на пазара. Ето така се правят фалшиви монети, които наподобяват по форма и тегло античните.

Без значение дали са за азиатският пазар или в Европа те рано или късно стигат до УС пазарът и се предлагат като истински. Така някой някъде реализира с измама големи печалби за сметка на неопитните нумизмати. Алчните търговци също са тези, които поръчват такива монети и захранват фалшификаторите с модели на антични, които те размножават.

И така пазарът се залива с фалшиви монети.

Стефан Пройнов: Вие попадали ли сте на фалшификати?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар