Стефан Пройнов: Патината при монетите

в България/История

Стефан Пройнов: Патината при монетите


Стефан Пройнов: Патината при монетите се нарича окисляването на метала във външният си слой. Няма да изброяваме видовете разцветки и видовете патини нито как се получават, няма да казваме и за катализаторите, които значително форсират процесите на стареене.

Стефан Пройнов: Днес ще ви разкажа, че самата патина освен монетата разказва своя история.

И както всяка монета точно датира дадени исторически или социални събития там където е намерена така и всяка патина може да допълни разказа на монетата. Старите иманяри, които са си лягали и ставали с каталозите и с годините са натрупали практически опит една монета им казва много повече за едно селище от колкото биха им разказали в музея.

Опитният търсач след като зърне патината на една медна или бронзова монета може да разбере в какво качество и състояние ще са сребърните и златните монети на този обект, дали почвата ги е съхранила добре или не, дали има високо киселинно съдържание на почвата, има ли много торове или не и какво може да очаква.

Не е само година, в която се знае какви събития е имало – дали са живели в добри икономически или не времена, дали са живели в благоденствие или война. В различните периоди според икономическото състояние на държавата или царят, или императорът са използвали различни по чистота метали и сплави и те както се казва хваща различна патина.

И така патината казва много повече, отколкото може да предполагате. Опитните дилъри на антики също знаят тънкостите в окисляването, защото с годините са копвали гърнета, кесии или разсипни находки и така те пък от своя страна разпознават една монета по патината дали е била сама или не, дали е била в гърне или отворен съд, дали е била в кесия или в саркофаг и така патината много им разказва дали да очакват още или не? В съвременната нумизматика също видовете патини разказват как са оцелявали и къде са били – дали са били в ролка или гърне, дали са били в хартия или не, дали са били третирани или не, дали са били зазидани или са намерени случайно в нивата. Стефан Пройнов: Истината е, че патината ни казва често повече от това, което знаем за дадено място или терен.

Стефан Пройнов: Повечето хора казват „златото ръжда не хваща”. Не хваща, защото няма наличие на желязо. Други твърдят, че златото не се окислява, може и те да са прави, но до някъде. Истината е, че златото също е подвластно на времето и също се патинира, само че патината му е прозрачна и представлява финен кехлибарен флюс по повърхността му и само с разтъркване на пръсти се премахва. Някои познавачи и археолози наричат този кехлибарен леко с кафяво-червеникав оттенък „Целувката на времето”.

По златото също могат да се отлагат и варовикови наклепи и само хора през които е минало много старо и антично злато биха потвърдили моите думи, защото с времето са попадали на такива монети или предмети. Стефан Пройнов: Та патината може да ви каже дали да търсите още и дали ще намерите много или малко затова познаването на патината е важно за всеки, защото на практика виждате патина чак под патината на монетата.

Стефан Пройнов: Патината при монетите може да ви направи богати или да направи друг, защото той е изучил патините и видовете патини, защото той е си е направил трудът да изучи излъчването на всяка една монета, да изучи коя монета как трябва да изглежда и може да усети всяка аномалия, може да усети всяка история на монетата къде и как е била, дали е била в гърне или на дъното на река, дали е била в пясък или чернозем, дали е намерена в гора или на дъното на море, дали е фалшифицирана дори!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар