Стефан Пройнов: Полиране на монети

в България/История/Новини


Стефан Пройнов за хората, които полират монети: Мога да кажа, че по този начин те унищожават нумизматичната стойност на монетата! Освен желанието им да придадат блясък на монетата и да измамят някого с това въвеждане в заблуда, че придават търговски вид на стоката си те съсипват монетата.

Този вид манипулация не се приема добре нито от експерти, нито от нумизмати, нито от компаниите, които издават сертификати.

Само търговците искат да заблудят някой прохождаш колекционер, който не е изградил навиците си и няма нужната култура и отношение към монетите.

За истинските нумизмати и ценители отношението към монетата е важно – използват бели ръкавици за да не замърсят монетата, защото в порите на пръстовите отпечатъци се съдържат нечистотии, които могат да увредят монетата. А търговецът просто търси печалба и не се интересува от животът на стоката си.

Полирането освен, че унищожава горният слой на монетата той намалява и височината на образите и замазва детайлите, които допълнително занижават и цената на монетата.

Така монетата става компрометирана и никой уважаващ себе си колекционер не би я купил. Затова се обръщам към хората придобили по някакъв начин някаква монета не се опитвайте да ги накисвате в някакви електролити, киселини или основи, не ги обработвайте нито механично, нито по химичен път! Оставете това на професионалистите, които знаят какво правят и как да го направят. Не полирайте монетите в стремежа си да им вдигнете цената, а вие я намалявате.

Аз Стефан Пройнов ви казвам, че полиране на монети и патинирането им съсипва самата монета, а от там и възможността ви да вземете максималната цена.

Има компании за сертифициране на монети, които отказват да сертифицират монета след като е била обработвана и така се компрометира самата монета. Нумизматиката и колекционерството не е само хоби за богатите, а то е и отношение и култура, то е и възпитание към монетата, която може да разкаже много!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар