Стефан Пройнов: Приключиха повечето световни аукциони

в История

Стефан Пройнов: Приключиха повечето световни аукциони


Стефан Пройнов: Приключиха повечето световни аукциони в Америка, Холандия, Франция, Германия и Швейцария. Моето наблюдение е, че на 95% всичко Българско се изкупи на цени понякога 100-200-500% над първоначалните.

Анализаторите видяха това и за следващата година се очаква много хубава стока, но ще бъде на цени далеч над каталожните като водещият ориентир като ценообразуване ще са цените от аукционите през 2021 година. Анализът ми показва, че българските монети и банкноти се следяха с 200-300% по-голям интерес от всичко останало. Около 100 човека от България се надпреварваха кой по-бързо да отреже клонът на който е седнал.

Така накарахме пазарът да полудее и скоро няма да се успокои световният пазар, а цените ще се вдигат все повече на предлаганите стоки, а в България тенденцията ще е обратната. Буферът остава в търговците – това, което прогнозирахме. Колекционерите и нумизматите ще продължат да наблюдават без да участват активно, а българските форуми и групи ги очакват все повече интересни предложения и атрактивни цени, защото скъпо закупената стока няма как да се продава евтино.

Очаква се бум на съвременните монети покрай влизането ни в еврото ще се появят много колекционери, който ще пренасочат енергията си към изкупуване на малки емисии центове и евро свързани с европейският съюз от годините на 2002 до 2020г.

Все пак количествата се изчерпват, а цените са поносими и всичко е в грейд качество. Очаква се едно насищане на пазара, а търговците ще се опита да предложат монети от Дания, Белгия, Нидерландия, Германия и Русия както и монети от източният блок. Такива монети отдавна намират място на световните пазари, а пазарът за такива е много милионен и така Българските инвеститори ще погледнат и на монети извън България! Очаква се финансовият ресурс, които се надявахме да навлезе тази зима на пазара на монети да започне да напуска пределите на България, което е значителен удар по търговците.

Поради липсата на свежи пари на пазара от една страна отдръпването и режимът на изчакване на колекционерите и нумизматите от друга страна започването на изтичане на инвеститорският финансов ресурс зад граница. Сделките в България основно ще намалят обемът си както и ще се търгуват неща с по-ниска номинална стойност.

Търговците ще търсят нови ниши като медали и ордени или така наречените модерни монети. Ще се извадят и по-големи лотове с монети където ще има интерес на ниските нива на нумизматиката все пак сезонът е такъв и доста хора ще се затворят по домовете си и ще извадят лупите, вторачвайки се в купчината модерни монети, надявайки се да открият някой по-рядка монета изтървана от незнанието на търговците. Но това ще са малки сделки, които няма да повлияят на пазара.

Трябва да се отчете и ниската покупателност на Българина – идват празници и това допълнително ще влоши семейните бюджети и закупуването на нови придобивки към колекциите може да изчака до към Март-Април даже. Стефан Пройнов: Накратко цените се вдигат в Европа и зад океана на Българските стоки, а у нас падат по групите. Засега имаме отлив на инвеститори, а колекционерите и нумизматите изчакват търговците да закъсат и да свалят цените, а от друга страна малките клиенти нямат свободен ресурс, с които да захранят търговците, което ще принуди някой от тях да продават на загуба или на минимална печалба добри екземпляри. Най-вероятно бумът ще е на ниско бюджетни сделки на модерни монети в грейд качество или на големи лотове. Както обичаме да казваме в Нумизматичните среди – боклучарска стока.

Който е тръгнал от боклуците и се е издигнал в търговията винаги едното му око си остава в боклука колкото и богат да е винаги ще се загледа – инстинктите му са по-силни от него. Стефан Пройнов: Как изглеждат търговете ли, ами на финала имаме много листи със сметки и цени, но дали обаче сметките ни ще се окажат правени или ще спечелим зависи от пазара и потребностите на пазара. Запомнете едно нещо струва точно толкова колкото ви дават, а не колкото искаме.

И така, очаква се раздвижване на лотове от килограми скрап и модерни монети, с които се самозалъгваме и надхитряваме, но никой няма да отрече чувството на радост когато купчината извадиш някой рядка монета. Вие откривали ли сте такива монети изтървани от незнанието на търговците и попаднали случайно перли в прахта?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар