Стефан Пройнов: Проблеми в съвременната нумизматика

в България

Стефан Пройнов: Проблеми в съвременната нумизматика


Спорт ли е нумизматиката, защото в последните години някак си тя се превръща в нещо като състезание между колекционерите? Стефан Пройнов: Една от любимите ми фрази е на Гоце Делчев: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” ДА, но това културно съревнование се превръща в състезание. Арбитри в него са компаниите, които грейдват монетите и те казват кой печели и кой губи в меренето на Его, а монетите са просто средство за доказване някак си страстта се превръща в цел, а целта оправдава средствата и затова и цените ръстът в нумизматиката.

В цялата световна икономика цената на една стока се определя от търсенето и предлагането и в нумизматиката би трябвало да бъде така, но не е. Сертифициращите компании предпочитат монетите да не са манипулирани – почиствани и третирани с химикали или по механичен начин това от своя страна налага ние да градим култура, която да налага мнение, че е по-добре монетата да не е почиствана така ще бъде продадена по-лесно на по-висока цена – ТОВА СЕ ПРЕВРЪЩА В ЗАБЛУДА за продавача.

Ако офертирате такава монета купувачите предлагат ниска цена, защото се застраховат и презастраховат, че под струпеите или наклепите могат да се покажат шупли, които да сринат монетата, прави са . Ако монетата е обработена на микроскопи и полетата са загладени, щуплите са китосани, буквите са подчертани, а патината е добоядисана и монетата е полирана и лъскава тогава казват „ама тя е чистена“ и не искат да дават висока цена.

ТОВА Е ЕДИН ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В НУМИЗМАТИКАТА! Друг проблем е, че част от старата генерация нумизмати потомствени някои от тях не одобряват капсуловането на монетите и тук средите се разделят на привърженици и противници . Едните искат да усещат докосването на метала, искат да виждат ясно образите и релефа, а другите предпочитат сигурността на ГРЕЙД компаниите, защото те са гарант за това, че монетата е автентична и не е копие – фалшификат. И двете страни си имат своите доводи и са прави за себе си, но това се явява като проблем в нумизматиката. Сертифицирането на монетите вдига цената им и забавя самият стокообмен, но често нумизматите не са доволни от оценките и се налага да чупят капсулите и да се обръщат към други конкурентни компании и получават други оценки, което също е проблем в нумизматиката.

Състезанието вече не е между парченца история, а между цифри и някак си онова културно съревнование се превръща в спорт, в който егото и парите могат да победят десетилетия труд и издирвателство и изучаване на история и много безсънни нощи обгърнати с търпение и мечти. Стефан Пройнов: Този разнобой на всички нива по трасето ще доведе и много манипулации и излъгани надежди от който всички ще загубят. Търсачите и намирвачите ще започнат да търсят начин за реализиране на по добри цени и тук те ще направят компромис със съвестта си – ще започнат да манипулират монетите и да търсят по търговски вид принудени от търговците с ниските им цени.

Тук търговците на второ ниво ще купуват монетите на по-високи цени и ще ги продават на по-ниски, защото нумизматите ще са се напарили вече с чистени монети и така на практика нумизматиката на последно ниво ще свие цените, което ще промени синусоидата на пазара и това ще се отрази на обратната страна на цените по трасето така проблемите в нумизматиката ще рефлектират пак на най-ниско ниво.

Свалянето на цените ще рефлектира на един друг сегмент, който е важен, но не се отчита на инвеститорите в бранша, които ще се отдръпнат така покупателността ще падне за сметка на предлагането някой от инвеститорите ще предпочетат да продават натрупаните си съкровища преди да са се сгромолясали цените и така предлагането ще се увеличи и така цените ще започнат да падат още повече, защото вече монетите и цените им стават подвластни на икономическите закони .

Част от стоката ще се поеме от търговците, които не са се усетили, че пазарът се срива и заради предразсъдъците натрупани спомени като цени от предходни сделки ще натрупат материални активи, но и техният ресурс ограничен и няма да могат да поемат инвестиционните активи и така колекционерите ще спрат да купуват и ще станат по-капризни заради насъздалата се обстановка на голямо предлагане и пазарът ще се срине.

И всички ще станат жертва на личната си хитрост. Голям проблем за пазара на нумизматиката е, че не се възпитава нова реколта на колекционери, които да поемат излишъците на пазара и нумизматиката да си бъде във вечен възход. Никой не инвестира в бъдещето, а всеки иска бързи пари на момента – сега и веднага, прогнозира Стефан Пройнов и това е краят на едно бурно Клондайкско приключение. Какви други проблеми има в нумизматиката според Вас?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар