Стефан Пройнов: Римска Диплома – зеленият сертификат

в България/История

Стефан Пройнов: Римска Диплома - зеленият сертификат


Стефан Пройнов: Военната диплома (diploma militaris) е документ, който се издавал в Римската империя на помощните войски и другите войници като доказателство, че са служили в римската войска. Това им дава римско гражданство и право да сключат брак.

Войниците от римската войска до края на 2 век пр.н.е. имали право да се женят след 25 годишната си военна служба, за което са награждавани с получаване на римско гражданство (Военна диплома). Затова често са живели в конкубинат. Дипломата описва в кой легион и къде е отбивал службата си. Дипломите са документи, които дават много информация свързана с датировката на движението на легионите и точното датиране на някой от историческите събития.

Римска военна диплома на тракиеца Долес, служил в Сирия по време на управлението на император Веспасиан (69 – 79 г.), с. Сухозем, Карловско

Стефан Пройнов: Имал съм честа да превеждам диплома на Центурион (centurio – стотник) е член на младшия команден състав на римската армия нещо като Ефрейтор – най-ниското командно звание в сегашната армия. Центурионът е командвал центурия – най-малкото римско подразделение. Центурията е най-малкото подразделение на римския легион от 100 души (в различните епохи броят на войниците варирал от 60 до 100).

Двойна диплома с печати

Думата произлиза от латинското centum, което означава стотица. Най-бързата аналогия в днешно време е Долърът и стоте цента.

Дипломите се делят на два вида – двойни и единични.

Roman Military Diploma Museum: Introduction

Разбира се има и такива от двойните, който са запечатани и с печати те са по-интересни за учените и търговците на антики. За учените, защото носят повече информация и описват къде е служил легионера – в кой легион и коя центурия, в коя провинция се заселва да живее както и дали децата му имат право да гласуват. За търговците са по-интересни, защото при отварянето им има не малко случаи, в които от вътрешната страна излизат по няколко Ауреуса. Ауреусът е златна римска монета равна на 25 денария – сребърна римска монета. Понеже дипломите са били направени от Бронзова ламарина са пробивани и прехващани към дрехите и често носени под доспехите те са най-важният и пазен артефакт от войниците и често заедно със спестяванията на войника.

Тит Помпоний Бас (на латински: Titus Pomponius Bassus) е политик и сенатор на Римската империя през края на 1 и началото на 2 век. Произлиза от фамилията Помпонии и е роднина с Тит Помпоний Атик.

Стефан Пройнов: Дипломата представлява Бронзов Лист ламарина обикновено кантират с 1, 2, или три канта като в рамка издаден специално в РИМ. Това е била зелената карта за гражданство. Днес можете да спечелите зелена карта с лотария, но тогава е трябвало да служите 25-26 години в армията или във Флота и чак тогава – ако оцелее получава Римско гражданство.

Стефан Пройнов: Наричаме я шеговито „зелен сертификат”, защото Бронзът обикновено се патинира в тъмно зелен цвят, а сертифитикат, защото сертифицира статусът на даден легионер. Много знаменити личности и Императори са минали през римската армия и техните дипломи са уникални като документ.

Стефан Пройнов: Между впрочем всяка диплома е с уникален текст и няма две идентични открити не трябва и да има. Дипломите имат понякога в ъглите дупки както и по средата с две дупки служещи за превързване. Били са превързвани с тасма – кожена връв, макар да има много откривани с тел бронзова или медна. В света има над 1000 регистрирани и преведени дипломи.

И много хиляди откъсначни парчета.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство твърди, че по нашите земи има откривани много дипломи, но само малка част са в музеите, а повечето са напуснали страната ни през черният пазар на антики. Траките са били известни с храбрите си войни и са били предпочитани като наемници в Римската армия и след отбиването на службата си вече като легионери ветерани са се прибирали и по нашите земи така този уникален документ попада в недрата на земята днес.

Имало е и много сражения и често легионер, който е навърши срокът е оставал в армията като помощен персонал и когато бъде повален и тялото му остане на бойното поле дипломата остава с него близо до сърцето му.

Стефан Пройнов: Ще ви разкажа и за пикантна история, в която легионер продава своята диплома на замогнал се роб така той бяга с документът за самоличност на ветерана в някоя провинция и получава втори шанс както мигрантите днес.

Всяка диплома е издавана поименно и носи историята на един войник – историята на неговият живот, тя е уникална и единствена по информация, макар да са служили в един легион всеки е родом от различна територия, носи различни имена и се заселва другаде така в нея има различни дати и титли. Но във всяка една има едно нещо, което се повтаря и това е името на императора, в който са се клели във вярност.

Рим е имал политика да заселва и разселва хора така са контролира дадени общности. „Разделяй и владей“ е принцип, който не е само в политиката, а се е прилагал така са се контролирали провинциите.

Стефан Пройнов: Правя уточнение, че Зелен сертификат не е нарицателно за Римска диплома просто аз се шегувам заради съвременна обстановка в световен мащаб!

Чували ли сте за тройни дипломи?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар