Стефан Пройнов: Спомняте ли си Полтава?

в България

Стефан Пройнов: Спомняте ли си Полтава?


Стефан Пройнов пита: Вие спомняте ли си кино Полтава във Велико Търново всяка първа Събота от месеца? Велико Търново се превърна в гара разпределителна за много ценности.

Повечето търговци и дилъри бяха там от Петък за известно време и в Интерхотел се правеха сбирките и в Хотел Балкан и на други места е имало, но едно нещо не се променяше и това е времето всяка първа Събота от месеца. Хиляди автомобили от всички краища на страната пътуваха към Велико Търново хотелите се изпълваха, а по механите нямаше място, но това бяха едни времена, в който търсачите бяха свободни да търсят навсякъде извън археологическите обекти, а притежанието на металдетектор не бе забранено, а задължително почти нямаше род, в които няколко човека да не притежават машинки.

Хората се събираха и си търгуваха свободно по масите на продавачите, вървяха и полицаи, и прокурори, и съдии и си пазаруваха попълваха колекции, кичеха с накити любовниците си, а държавата не мащеха, а майка, която за всекиго бе скътала по къшей хляб.

Над 380 000 – 400 000 човека се занимаваха официално, а не официално колко ли бяха? Спомняте ли си Полтава и уличките около нея където няма място за паркиране от коли? Това бяха едни времена, в които доста хора искат пак да се върнат, но за съжаление само в спомените си.

Всички идваха да си купят или продадат нещо старо дори и археолозите си купуваха неща особено когато имат извадена дадена находка и се даваха поръчки за определен тип монети със занижено качество, които после да им послужат за подмяна в музеите – всички взимаха с шепи от майката земя така нареченото културно-историческо наследство. После някои разпарчетоса земята ни на области, а други изучиха децата си да стават археолози трети отидоха в чужбина и там започнаха да въртят търговия.

А обикновените търсачи бяха преследвани и наказвани и те се преквалифицираха като започнаха да търсят друг вид препитание, но днес всички си спомнят за Полтава с умиление като онзи вълк дето изял едно агне на една поляна и седем години минавал през поляната, спомняйки си какво хубаво агънце си е хапнал там та и доста иманяри си спомнят за кино Полтава, но там няма нито агнета, нито вълци.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар