Стефан Пройнов: Тази монета я няма в каталога

в България/История/Новини

Стефан Пройнов: Тази монета я няма в каталога


Стефан Пройнов: Тази монета от 1925г. „2 Лева“ струва много и я няма в каталога, защото не е пускана на пазара! Макар и този номинал да е отсечен в тираж 20 000 000 екземпляра. Най-вероятно тази монета с надпис „ЕSSAI”съществува в 5 екземпляра.

Стефан Пройнов: Тънкости в Нумизматиката се знаят само от хората, които четат много, четат и познават в детайли практиките на монетните дворове, познават в детайли монетите, тиражите и редките емисии.

 

ЗНАЧЕНИЕТО НА НАДПИСА „ESSAI“ ВЪРХУ МОНЕТИТЕ СИ ИМА СВОЕТО ОБЯСНЕНИЕ! Някои рядко срещани български и чуждестранни монети са маркирани с надпис „essai”. Те не се отличават с нищо друго от монетите с подобен тип изображение, тегло, метал и номинал. Защо тогава носят този надпис ще попитат някой от Вас? Думата „essai” – означава в превод от френски „ПРОБА”, означава, че монетата е пробен номинал и е направена като мостра преди пускането на редовна емисия.

Обикновено, когато институциите, отговорни за монетосеченето в определена държава, вземат решение за нова емисия, винаги се отсичат ограничен брой екземпляри, така наречените мостри за да бъде проверено качеството на изображенията и избраната метална сплав. Тези монети се маркират с надписа „essai” и често остават в архивите на съответния монетен двор – емитент. Те са обект на изключително голямо търсене от страна на колекционерите, тъй като са много редки, а и в качество, близко до най-високото.

Въпреки че, по принцип, всеки екземпляр „essai” трябва да бъде следван от нормална монетна емисия. Но има случаи, в които до наши дни достигат само монетите от този тип свидетелстват за държавни или частни поръчки, които по една или друга причина не се реализират в този случай такива монети има произведени около 5 до10 екземпляра в зависимост от страните по верификация на партидата.

 

Стефан Пройнов: Господа нумизмати, ако попаднете на такава монета сте попаднали на едно малко съкровище! Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, ви напомня, че повечето такива монети са придружени с документи и се намират в монетните дворове или музеите към тях. Но има и такива екземпляри в частни ръце, макар и те да се броят на пръсти. Надяваме се, че сме ви били полезни!

 

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар