Стефан Пройнов: Хибридни войни в нумизматиката

в България/Новини

 Стефан Пройнов: Хибридни войни в нумизматиката


Стефан Пройнов: Вярвате или не има хибридни войни в нумизматиката и това е нещо нормално. Противопоставянето между Русия и САЩ е не само политическо, икономическо, военно, но то е във всички свери и това е нормално. По всичко личи, че зоните за влияние на САЩ са глобални и Русия няма ресурсът да се противопостави на това. Прави впечатление, че повечето аукционни къщи все по-малко предлагат Руски монети те търпят финансови загуби, но са солидарни със САЩ и националната им позиция. Все повече сертифициращи компании вече открито отказват да сертифицират Руски монети, което се налага и като модел на поведение – те също губят средства, но си остават солидарни към САЩ.

Повечето сертифициращи компании са базирани в Америка и е тяхно право да прилагат своите политики и да налагат своите стандарти спрямо нумизматичният пазар и тенденции. Компаниите, който сключват договори за реклами с медиите и информационните портали също наложиха своето вето отдавна като предупредиха своите партньори, че в публикации свързани с Русия няма да се показват техните реклами и ако медията е тенденциозно насочена в посока руска пропаганда дори ще деактивират акаунтите им и договорите им ще бъдат прекратени завинаги. Всичко това ще допринесе до все по-малко предлагане и търсене на руски монети и така този нумизматичен сегмент ще търпи все повече загуби.

Стефан Пройнов: Руските колекционери ще могат да си закупуват техните монети на по-ниски цени, защото цената на една стока се сформира според търсене и предлагане, а в този случай предлагането ще бъде силно цензурирано със затихващи функции и обемите, който се намират в Европа и САЩ просто ще отидат в склада на продавачите и няма да излязат на пазара по общо приетите начини. Естествено ще се появят спекуланти и някой монети ще бъдат доставяни лично, но тази спекула няма да бъде за сметка на пазара, а само за определени търговци и колекционери. Русия няма ресурсът и лостовете да се противопостави на тези световни тенденции наложени от хегемонът САЩ и така пазарът на руски монети също ще бъде силно повлиян.

Стефан Пройнов: Този нумизматичен сегмент с руските монети ще засегне и Българските търговци, защото всички търговци знаят по времето на руско-турската война много руски монети са донесени от войниците както и че в края на 1919 година, когато параходът „Витяз“ акостира във Варненското пристанище, а на борда му се намират първите 1000 руски емигранти. Само за няколко години техният брой достига 45 000 наред с многобройните цивилни хора, дошли самостоятелно, от май 1921 в България започват да пристигат поетапно около 20 000 души от частите на Врангеловата армия. Причината: Октомврийската революция и гражданската война в Русия предизвикват огромна емигрантска вълна, получила събирателното определение „Бяла емиграция“. Огромен брой Руснаци бягащи от репресиите в Русия носят със себе си най-ценното си и огромни количества сребърни и златни монети, които днес търговците издирват и захранват руският нумизматичен пазар.

Стефан Пройнов: Вече няма да бъде същото, защото пазара се свива. Някой може да видят възможност за печалба, други да загубят, но със сигурност пазарът на руски монети ще бъде уязвен.

Стефан Пройнов: Какво е вашето мнение как ще се отразят тези санкции в сферата на руските монети? Ще се покачат ли цените или ще се сринат?

Стефан Пройнов: Най-вероятно в България търговците на монети трябва да бъдат солидарни към Европейските и Американските си партньори и не бива да толерират тази пазарна ниша. Все пак сертифицирането на монети е в Америка не е в Русия.
Какво е вашето мнение?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар