Стоянов пред депутатите: Не трябва да късаме 110 години история на авиацията ни

в България

Стоянов пред депутатите: Не трябва да късаме 110 години история на авиацията ни Министърът на отбраната убеждава депутатите: Ако няма втори договор, просто ще скъсаме 110 години история на авиацията ни.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред депутатите при обсъждането на Законопроекта за ратифициране на международен договор „Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на международен договор „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“, предава БТА.

Договорите са свързани с изпълнението на втория етап на проект за „Придобиване на нов тип боен самолет“.

Министърът припомни, че през 2019 г. е сключен договор в резултат на политическо решение.

„Ако останем само с първия договор, ще имаме едва осем самолета, но те няма да имат контейнери, въоръжение „въздух-земя“, достатъчно точно оръжие, няма да имат боекомплект, така че да могат да изпълняват задачите си“, обясни той.

И разясни, че във втория договор всички дефицити от първия са добавени и затова цената му е като на първия – защото има вкарано допълнително въоръжение.

По думите му вторият договор ни дава възможност да закупим въоръжението, необходимо и за първите осем F-16C/D Block 70. Ние сме пожелали, никой не е искал от нас да сключим такъв договор, подчерта той във връзка с критики на депутати.

„Министерството на отбраната (МО) има достатъчно капацитет да управлява този договор, и не само този, МО управлява над 100 договора в момента“.

Така Димитър Стоянов отговори на опасения на Георги Георгиев от „Продължаваме Промяната“ дали ведомството има нужния капацитет.

„В Бахрейн не е необходимо наземно оборудване, всичко вече е доставено, посочи още Стоянов по повод сравнения, дадени като аргументи „против“ сделката по време на дебата. Не било вярно и че в договора няма параметри – има срокове на доставка, цени, количества“, каза Стоянов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар