Счупените амфори на Монте Тестачо в Рим

в История

Счупените амфори на Монте Тестачо в Рим


Счупените амфори на Монте Тестачо в Рим
Древно римско „гробище“ от фрагменти от счупени амфори от зехтин. Изчислено е, че хълмът съдържа останки от цели 80 милиона амфори със зехтин. Рим, 1-3 век сл.н.е. Амфорите са били използвани за транспортиране на зехтин от различни части на империята. Те са били използвани само веднъж, тъй като остатъците от масло в тях са гранясали доста бързо и биха развалили всяко ново масло, поставено в тях.
На това място са се водили ожесточени битки. Празнували са се карнавали без задръжки. Оттук Гарибалди защитавал Рим, докато в пещерите отдолу отлежавало вино. От поколения е любимо място на почитателите на пикника. Но този хълм в Рим не е един от седемте, с които е известен градът. В действителност Монте Тестачо не е нищо друго освен могила с древен боклук.

В продължение на повече от 250 години древните римляни методично трупат счупените си глинени амфори, като малко по малко създават хълма Монте Тестачо. Оказва се, че той е просто едно антично сметище.
Монте Тестачо се намира точно до древното пристанище на река Тибър и до складовете, където съхранявали вносните стоки – като например зехтин.

Да, в италианските земи се произвеждал зехтин, но римляните явно са консумирали много повече, отколкото са можели да произведат. Зехтинът пристигал от земите на днешните Тунис, Либия, Испания в глинени съдове. Около 80 милиона от тях, натрошени на парчета, днес формират 35-метровия хълм (плюс още 13-15 м има под съвременното ниво на града).
Разкопките на Монте Тестачо показват, че мястото не е било просто сметище, а е целенасочено създавано, като серия от тераси.
След западането на Рим районът на хълма е изоставен. Десетилетия по-късно започва да бъде използван за пищните карнавални тържества преди началото на Великденските пости. Тези бурни забавления включвали много храна и танци в основата на хълма, както и състезания с каруци, задвижвани от прасета и бикове (които, не особено изненадващо, рядко завършвали добре за участниците).
В седмицата на Великден Монте Тестачо бил мястото, където правели възстановка на пътя на Христос към Голгота (днес на върха все още има кръст).

Преди около 150 години на хълма застава Гарибалди в опит да спре настъпващата френска армия. Горе-долу по същото време започват да заравят вино в основите на Монте Тестачо. Чак през 30-те години на миналия век там започва да се оформя съвременният квартал наоколо. За кратко хълмът е превърнат в красив парк с фонтан и алеи, но скоро след това отново е запуснат.
Днес прилича на тревясал хълм с мини Голгота отгоре. Но вече знаете какво се крие отдолу.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар