Увеличават се възрастта и стажът за пенсиониране

в Новини

От днес се увеличават възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране.

За жените от най-масовата трета категория труд възрастта се увеличава с 2 месеца и става 61 г. и 6 м., а изискуемият осигурителен стаж – 35 години и 10 месеца.

За мъжете увеличението на възрастта е с 1 месец: 64 г. и 3 м., а необходимият стаж – 38 г. и 10 м., с два повече от 2019 г.

Тези, които нямат право на пенсия поради липса на достатъчно стаж към съответната възраст, те могат да се пенсионират на 66 г. и 6 м. при поне 15 г. действителен стаж.

През 2037 г. възрастта за пенсиониране на мъжете и жените ще се изравни и ще стане 65 г.

Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

От 1 юли минималната пенсия се увеличава от 219,43 лв. на 250 лв. Оттогава отпуснатите до 31 декември 2019 г. пенсии се увеличават с 6,7%.

Обезщетение за бременност и раждане ще се изплаща 410 дни, както досега. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. е 380 лв.

Обезщетенията за безработица остават от 9 до 74,29 лв./ден.

Същият остава и режимът на изплащане на болничните – първите три дни от работодателя, а след това от НОИ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*