Цената на водата скача над 3 лева. Поскъпва и в Перник, където я няма

в България

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата.

А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви да одобри повишение дори и за областите, които страдат от водни режими – начело с Перник.

Във вторник в КЕВР предстои открито обсъждане на лавина от повишения. Ако докладът на регулатора не претърпи някакви корекции, от 1 януари цената на водата (с ДДС) в 12 области ще надмине 3 лева за кубик, пише вестник Сега.

В тази група влизат Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград.

Като проценти поскъпването варира от символичните 0.1% за Пловдив до внушителните 9.26% за Кърджали. Според сметките, които КЕВР ще брани на предстоящото обществено обсъждане, републиканският рекорд по скъпотия ще е за шуменци – 3.522 лв. за 1 куб. метър. Следващите са Добрич и Силистра с цени около 3.45 лв. за кубик. Сред „късметлиите“, които ще бъдат сурвакани с нови тарифи от 1 януари, са и четири области, чието население страда от водни режими – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. За столичани поскъпването ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик.

Задаващото се поскъпване вече предизвика остри критики. Бившият омбудсман Мая Манолова отправи призив към правителството и водния регулатор да отложат поскъпването и да наложат замразяване на цените за районите с ограничения във водоподаването. Чрез новата Гражданска платформа „Изправи се.БГ”, която оглави, Манолова задава на управляващите седем въпроса във връзка с цените, работата на ВиК фирмите и ролята на държавния регулатор – например защо КЕВР не е публикувала на сайта си отчета за изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и показателите за качеството на водата, преди да одобрява исканията за поскъпване.

Само за 33 месеца – от 31 март 2017 до 1 януари 2020 г., за софиянци например цената се вдига с 51% (от 1.82 лв. до 2.75 лв. от Нова година), са изчислили експертите на „Изправи се.БГ”. Те посочват, че не е ясно за какво ВиК предприятията ще използват средствата от увеличението на цените. Само в столицата поскъпването за битовите потребители ще вкара допълнително над 11 млн. лева в касата на „Софийска вода“, отбелязват от гражданското сдружение. Те коментират също, че в доклада на КЕВР за втора поредна година липсва информация на база на какви конкретни числови данни от НСИ е определена социалната поносимост на цената на ВиК услугите във всяка област – без да има информация какъв е средномесечният доход на едно лице, както и какви са изискванията на Закона за регулиране на ВиК услугите.

Омбудсманът Диана Ковачева също разкритикува вдигането на цени без строга обвръзка с инвестициите във ВиК мрежата и с качеството на питейната вода. Тя обърна внимание, че сред оплакванията, които получава, най-многобройни са тези за водните проблеми. Ковачева призова за нормативна промяна, която да позволи намаляване на цената, когато водата е замърсена и дори опасна. „Ако от чешмата тече ръждива вода, дори кал, хората да плащат по-ниска цена – необходимо е да бъде създаден такъв механизъм“, посочи омбудсманът пред БНТ. Тя изтъкна, че все още в България загубите по ВиК мрежата са чудовищни – средно 61% за страната, а в безводния Перник прахосването достига 75%.

Източник: Lupa.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*