ЦИК обяви за нищожно решението на ОИК-София, че в столицата можело да се гласува и с машини

в България

ЦИК обяви за нищожно решението на ОИК-София, че в столицата можело да се гласува и с машини Централната избирателна комисия (ЦИК) „констатира и прогласява нищожност“ на решението на ОИК – Столична община относно начина за гласуване на местния вот на 29 октомври, както и при евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември.

Това се посочва в решение на ЦИК от днес.

В свое решение Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община посочи, че счита, че решението на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции в страната „не поражда обвързващо действие“.

Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон.

Сочените от ОИК правни основания – чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, за приемане на разглежданото решение не могат да санират пороците на решението, тъй като ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите, се посочва в решението на ЦИК.

Централната избирателна комисия е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори, се посочва в решението на ЦИК. В него се казва, че ЦИК упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*